Skip to main content

Ultralyd skjoldbruskkjertel

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd skjoldbruskkjertel (thyroidea)

Ultralyd har en sentral rolle i utredningen av sykdom i skjoldbruskkjertelen som struma, lavt stoffskifte og knuter.

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en hormonproduserende kjertel som skiller ut stoffskifte hormonene T3 og T4. Stoffskifte hormonene regulerer stoffskiftet eller metabolismen i kroppen som påvirker nærmest alle kroppens funksjoner.

De vanligste sykdommene som kan ramme skjoldbruskkjertelen er struma og forstyrrelser i stoffskiftet. Kreftsykdom i skjoldbruskkjertelen er mindre vanlig.

Forekomsten av lavt stoffskifte (hypotyreose) øker med økende alder, men kan også forekomme hos unge voksne. Kvinner rammes ca 5 ganger hyppigere enn menn. De vanligste symptomene ved lavt stoffskifte er økt tretthet, slapphet, man fryser gjerne lett, får treg mage, vektoppgang og tørt hår. Diagnosen stilles gjerne med blodprøver. Endringer i skjoldbruskkjertelens struktur og utseende kan påvises ved ultralyd i de aller fleste tilfeller av hypotyreose.

Struma betyr at skjoldbruskkjertelen er forstørret. Skjoldbruskkjertelen består av to lapper, en på hver side av strupehodet på halsen. Hver lapp måler normalt 4 cm i lengden og 2 cm i bredden. Årsakene til struma kan være mange, de vanligste er godartede strumaknuter i skjoldbruskkjertelen og betennelse i skjoldbruskkjertelen. Mer sjeldne årsaker er jod mangel og kreft i skjoldbruskkjertelen. Struma trenger ingen behandling så lenge knutene ikke trykker på spiserøret eller luftrøret og så lenge ikke knutene gir mistanke om kreft i skjoldbruskkjertelen.

Ultralyd er sentral i utredningen ved mistanke om struma. Ved ultralyd undersøkelse måler man kjertelens størrelse og kan langt på vei avgjøre årsaken til strumaforandringene. Knuter i skjoldbruskkjertelen bør som hovedregel ikke utredes hos personer uten symptomer. Ultralyd benyttes også til å samtidig vurdere lymfeknutene på halsen for å se om disse er normale.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.