Ultralyd skjoldbruskkjertel

Ultralyd har en sentral rolle i utredningen av sykdom i skjoldbruskkjertelen som struma, lavt stoffskifte og knuter. Ultralyd er en trygg undersøkelse uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

ultralyd skjoldbruskkjertel

Ultralyd skjoldbruskkjertel (thyroidea)

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en hormonproduserende kjertel som skiller ut stoffskifte hormonene T3 og T4. Stoffskifte hormonene regulerer stoffskiftet eller metabolismen i kroppen som påvirker nærmest alle kroppens funksjoner.

De vanligste sykdommene som kan ramme skjoldbruskkjertelen er struma og forstyrrelser i stoffskiftet. Kreftsykdom i skjoldbruskkjertelen er mindre vanlig.

Forekomsten av lavt stoffskifte (hypotyreose) øker med økende alder, men kan også forekomme hos unge voksne. Kvinner rammes ca 5 ganger hyppigere enn menn. De vanligste symptomene ved lavt stoffskifte er økt tretthet, slapphet, man fryser gjerne lett, får treg mage, vektoppgang og tørt hår. Diagnosen stilles gjerne med blodprøver. Endringer i skjoldbruskkjertelens struktur og utseende kan påvises ved ultralyd i de aller fleste tilfeller av hypotyreose.

Struma betyr at skjoldbruskkjertelen er forstørret. Skjoldbruskkjertelen består av to lapper, en på hver side av strupehodet på halsen. Hver lapp måler normalt 4 cm i lengden og 2 cm i bredden. Årsakene til struma kan være mange, de vanligste er godartede strumaknuter i skjoldbruskkjertelen og betennelse i skjoldbruskkjertelen. Mer sjeldne årsaker er jod mangel og kreft i skjoldbruskkjertelen. Struma trenger ingen behandling så lenge knutene ikke trykker på spiserøret eller luftrøret og så lenge ikke knutene gir mistanke om kreft i skjoldbruskkjertelen.

Ultralyd er sentral i utredningen ved mistanke om struma. Ved ultralyd undersøkelse måler man kjertelens størrelse og kan langt på vei avgjøre årsaken til strumaforandringene. Knuter i skjoldbruskkjertelen bør som hovedregel ikke utredes hos personer uten symptomer. Ultralyd benyttes også til å samtidig vurdere lymfeknutene på halsen for å se om disse er normale.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

ultralyd skjoldbruskkjertel

Få rask time til ultralyd skjoldbruskkjertel ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd skjoldbruskkjertel hos våre erfarne legespesialister. Ultralyd skjoldbruskkjertelen inngår også som en del av Austad Diagnostikk din Helsesjekk Ultralyd.

Vi har klinikker i OsloBergenTrondheimStavangerFørde, Tromsø, Skien, Østfold og Ulsteinvik. Vi har kort ventetid!

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.