Skip to main content

Ultralyd nyrer

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd nyrer

Ultralyd av nyrer er sentralt ved utredning av sykdom i urinveiene. Metoden er trygg og uten stråling eller bivirkninger.

Alle mennesker er normalt født med to nyrer, en nyre i hver flanke på bakre bukvegg. Nyrenes hovedfunksjoner er å rense blodet for avfallsttoffer og skille disse ut i urinen, regulere væskebalansen og salt balansen i kroppen og å produsere enkelte hormoner som blant annet EPO som stimulerer beinmargen til å produsere røde blodceller.

Nyrene kan rammes av steinsykdom (nyrestein), infeksjoner (urinveisinfeksjon / nyrebekkenbetennelse), andre betennelsessykdommer (glomerulonefritt) og svulster. Ultralyd er sentral ved utredning av disse tilstandene.

Nyrestein er en relativt vanlig tilstand, omtrent 10 % av menn og 5 % av alle kvinner vil rammes av nyresteinsanfall i løpet av livet. Når nyresteinen løsner fra nyren og beveger seg nedover urinlederen oppstår akutte, svært kraftige smerter i flanken til nyren som rammes. Smertene kan stråle ned mot lysken. Hos de aller fleste vil nyresteinsanfallet gå over av seg selv ved at nyresteinen passerer ut med urinen. Større nyrestein kan kile seg fast i urinlederen og blokkere for urinpassasjen til nyren, slik obstruksjon kalles hydronefrose. I slike tilfeller er det aktuelt å fjerne steinen med sjokkbølger, kateter eller operasjon. Ultralyd nyre kan påvise steiner i nyren og i store deler av urinlederen. Mindre steiner, eller stein i midtre tredjedel av urinlederen kan gjemme seg ved ultralyd undersøkelse. I slike tilfeller er CT den mest nøyaktige undersøkelsen.

Ved gjentatte urinveisinfeksjoner kan det være aktuelt å gjøre ultralyd nyre og urinveier for å se om det foreligger noen bakenforliggende utviklingsforstyrrelse eller annen sykdom som kan disponere for urinveisinfeksjon.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Les mer i artikkel om nyrer ultralyd.

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.