Skip to main content

Ultralyd lysken

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd lysken

Som ledd i Helsesjekk Ultralyd undersøkes blodårer og lymfeknuter i lysken. Ved mistanke om brokk i lyskeregionen undersøkes også dette.

I lysken ligger blodårene til beina (pulsårer og vener) og sentrale lymfeknuter som drenerer lymfer fra beina. Ved Helsesjekk Ultralyd undersøker vi begge lysker med ultralyd. Man vurderer da blodårene som forsyner beina med oksygenrikt blod (arteriene / pulsårene) både for å se om det foreligger åreforkalkninger eller kolesterolavleiringer og for å se om blodgjennomstrømningen videre mot beina er god. Dersom det er mistanke om redusert sirkulasjon ned til beina undersøker man blodårene helt ned til og med leggen med ultralyd. Ved betydelige åreforkalkninger og redusert sirkulasjon til beina kan man få symptomer som smerter i leggen ved belastning, smerter som vanligvis inntreffer innen få minutter etter start av belastning og som gir seg innen kort tid etter hvile. Ved utbredte åreforkalkninger og kolesterolavleiringer kan det være aktuelt å forebygge mot risiko for hjerte/karsykdom (se ultralyd blodårer hals for mer informasjon).

Lymfeknutene i lysken vurderes for å se etter forstørrede eller unormale lymfeknuter (se ultralyd lymfeknuter for mer informasjon).

En vanlig årsak til plager i lysken er nyoppstått kul i lyskeregionen. I tillegg til lymfeknute og fettkul er lyskebrokk en ikke uvanlig årsak til kul i lysken. Et lyskebrokk (inguinal brokk/hernie) er en utposning gjennom bukveggen som trenger seg videre ned mot lyskeregionen. Brokk i lyskeregionen kan også passere litt dypere ned mot låret og kalles da lårbrokk (femoral brokk/hernie). Både lyskebrokk og lårbrokk kan i de fleste tilfeller lett identifiseres med ultralyd.

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.