Ultralyd lymfeknuter

Ultralyd kan på en trygg måte avgjøre om en kul under huden er en lymfeknute, og om lymfeknuten er normal. Ultralyd er en trygg undersøkelse uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

ultralyd av lymfeknuterUltralyd lymfeknuter

Lymfeknuter er ansamlinger av lymfeceller i kroppen. Alle mennesker har flere hundre lymfeknuter fordelt rundt i ulike deler av kroppen. Hovedlymfestasjonene i kroppen finner man i armhulene, brysthulen, magen, lysken og på halsen. Lymfeknutene er en viktig del av immunforsvaret i kroppen og har en sentral rolle i å bekjempe både bakterier, virus og kreftceller.

Lymfeknutene er vanligvis små og myke og selv om de ligger like under huden kan man da ofte ikke føle dem. Når de bekjemper inntrengere som bakterier eller virus vil de gjerne vokse og man kan kjenne dem tydeligere. Typisk kjenner man hovne lymfeknuter på halsen i forbindelse med en forkjølelse eller øvre luftveisinfeksjon. Ved nyoppstått kul på halsen som ikke går tilbake, bør man likevel undersøkes hos lege for å avklare årsaken.

Ultralyd er en god undersøkelse for å se om en nyoppdaget kul faktisk er en lymfeknute eller en annen struktur under huden som blant annet en fettkul (lipom), bindevevsknute (fibrom), knokkel eller cyste/ganglion. Dersom kulen er en lymfeknute kan spesialisten vurdere lymfeknute med ultralyd.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Få rask time til ultralyd lymfeknuter ved en av våre klinikker

Du kan få time til ultralyd av lymfeknute hos våre legespesialister.

Vi har klinikker i Oslo, Bergen, Trondheim Stavanger, Førde, Tromsø, Skien, Sarpsborg og Ulsteinvik. Du trenger ikke henvisning.

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.