Skip to main content

Ultralyd lever

Kampanje 10% rabatt i oktober
Ultralyd lever er ofte den foretrukne undersøkelsen for å undersøke lever. Undersøkelsen er uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

Hvorfor ta ultralyd av lever?

Ultralyd som metode egner seg svært godt til å fremstille leveren og har en sentral rolle ved vurdering av sykdom i leveren. Spesialisten får ved hjelp av ultralyd vurdert både leverens størrelse, funksjon og annen patologi. I tillegg er undersøkelsen i trente hender enkel og rask å gjennomføre, og helt uten ubehag og bivirkninger.

Om leveren

  • Leveren er den største kjertelen og et av de største organene i kroppen og veier nærmere 2 kg hos voksne.
  • Leveren ligger i øvre høyre del av bukhulen, like under mellomgulvet (diafragma).
  • Leveren har mange sentrale funksjoner i kroppen som lagring og omsetning av næringsstoffer inkludert karbohydrater, proteiner og fett.
  • Leveren produserer også viktige vitaminer som vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K.

Videre bidrar leveren i nedbrytning av en del giftige stoffer. Det er også leveren som produserer gallen som sendes videre gjennom gallegangene og lagres i galleblæren før den sendes til tarmen.

Lær mer om leveren her.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Hvordan foregår ultralyd av lever?

Ultralyd av lever foregår mens du ligger på ryggen på en undersøkelsesbenk. Spesialisten legger en sonde (ultralydprobe) på huden din i øvre høyre del av magen hvor leveren ligger under bukveggen. For å få leveren til å komme litt lengre ned og nedenfor ribbene er det vanlig at du innimellom må trekke pusten godt – da får legen fremstilt leveren enda bedre.

Forberedelser

For optimalt innsyn anbefaler man gjerne også at du møter fastende, det vil si at du ikke har spist de siste 4-5 timene før undersøkelsen. Ultralyd av lever er smertefri og helt uten bivirkninger.

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til ultralyd av lever ved en av våre klinikker

Bestill hos oss i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved flere av våre klinikker har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.