Ultralyd lever

Ultralyd lever er den foretrukne undersøkelsen for å se etter sykdom i lever som fettlever, skrumplever og kreft i lever. Ultralyd er en trygg undersøkelse uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

Ultralyd-Lever-galleblaereUltralyd lever

Leveren er den største kjertelen og et av de største organene i kroppen og veier nærmere 2 kg hos voksne. Leveren ligger i øvre høyre del av bukhulen, like under mellomgulvet (diafragma). Leveren har mange sentrale funksjoner i kroppen som lagring og omsetning av næringsstoffer inkludert karbohydrater, proteiner og fett. Leveren produserer også viktige vitaminer som vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K. Videre bidrar leveren i nedbrytning av en del giftige stoffer. Det er også leveren som produserer gallen som sendes videre gjennom gallegangene og lagres i galleblæren før den sendes til tarmen.

Leveren er altså svært sentral i mange av kroppens funksjoner. Leveren er også det organet i kroppen som hyppigst rammes av spredning av kreftsykdom fra andre organer, spesielt spredning av kreftsykdom fra andre organer i mageregionen som fra blant annet tarmkreft.  Andre sykdommer og tilstander som kan ramme leveren er skrumplever (cirrhose), fettlever (hepatosteatose), betennelse og blokkering av galleveier og primær leverkreft, HCC (kreft som oppstår i selve leveren) og affeksjon av galleveiene i leveren.

Ved mistanke om og utredning av sykdom i lever har ultralyd en sentral rolle. Ultralyd kan påvise spredning av kreft til leveren, primær leverkreft (HCC), fettlever og sykdom i galleveiene. Ultralyd kan også vurdere leverens sirkulasjon gjennom doppler undersøkelse og vurdere om det foreligger skrumplever og alvorligheten av denne.

Få rask time til ultralyd lever ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd lever hos våre erfarne legespesialister. Ultralyd lever inngår også som en del av Austad Diagnostikk sin Helsesjekk Ultralyd.

Austad Diagnostikk har klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde og Ulsteinvik. Vi har topp moderne utstyr og kort ventetid! Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.