Ultralyd lever

Hvorfor ta ultralyd av lever?
Ultralyd som metode egner seg svært godt til å fremstille leveren og har en sentral rolle ved vurdering av sykdom i leveren. Spesialisten får ved hjelp av ultralyd vurdert både leverens størrelse, funksjon og annen patologi. I tillegg er undersøkelsen i trente hender enkel og rask å gjennomføre, og helt uten ubehag og bivirkninger.
Om leveren
- Leveren er den største kjertelen og et av de største organene i kroppen og veier nærmere 2 kg hos voksne.
- Leveren ligger i øvre høyre del av bukhulen, like under mellomgulvet (diafragma).
- Leveren har mange sentrale funksjoner i kroppen som lagring og omsetning av næringsstoffer inkludert karbohydrater, proteiner og fett.
- Leveren produserer også viktige vitaminer som vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K.
Videre bidrar leveren i nedbrytning av en del giftige stoffer. Det er også leveren som produserer gallen som sendes videre gjennom gallegangene og lagres i galleblæren før den sendes til tarmen.
Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)
Hvordan foregår ultralyd av lever?
Ultralyd av lever foregår mens du ligger på ryggen på en undersøkelsesbenk. Spesialisten legger en sonde (ultralydprobe) på huden din i øvre høyre del av magen hvor leveren ligger under bukveggen. For å få leveren til å komme litt lengre ned og nedenfor ribbene er det vanlig at du innimellom må trekke pusten godt – da får legen fremstilt leveren enda bedre.
Forberedelser
For optimalt innsyn anbefaler man gjerne også at du møter fastende, det vil si at du ikke har spist de siste 4-5 timene før undersøkelsen. Ultralyd av lever er smertefri og helt uten bivirkninger.