Ultralyd halskar

En nøyaktig og trygg måte å måle sirkulasjonen og avdekke åreforkalkninger på halskarene.

ultralyd halspulsårerUltralyd halskar (halspulsårer)

På hver side av halsen går en halspulsåre på fremsiden og en på baksiden. Pulsårene på fremsiden kalles arteria carotis mens pulsårene på baksiden kalles arteria vertebralis. Av halskarene er carotis arteriene er større, fører mer blod og er viktigere enn vertebral arteriene.

Med økende alder kan det danne seg kalkholdige og fettholdige avleiringer på innsiden av blodårene på halsen. Disse åreforkalkningene og kolesterol avleiringene (arteriosklerose) utvikler seg gradvis, gjerne over flere år. Dersom de vokser seg store kan de trenge inn mot sentrum av blodåren og hindre blodgjennomstrømningen. Arteriosklerosen i blodkarene kommer gjerne generelt i kroppens blodårer. Ved mye avleiringer på halspulsårene er det gjerne også avleiringer i blodårene rundt hjertet (kransarteriene) og i blodårene i beina og rundt indre organer. I noen tilfeller kan blodåren tette seg fullstendig. I andre tilfeller kan det løsne små biter fra avleiringene som kan tette blodåren mer perifert. I slike tilfeller kan det oppstå hjerne infarkt eller hjerneslag.

Ultralyd halskar eller halspulsårer er en svært god måte å oppdage og følge kolesterol avleiringer og åreforkalkninger (arteriosklerose) på blodårene på halsen. Med ultralyd apparatet ser man innsiden av blodåreveggen og man kan måle både avleiringene direkte og måle blodgjennomstrømningen i blodårene. Tilstedeværelse- og graden av arteriosklerose gir mer informasjon om din fremtidige risiko for å få hjerteinfarkt og hjerneslag enn tradisjonelle risikofaktorer som ditt blodtrykk og dine kolesterolverdier.

Dersom man har utbredt arteriosklerose eller begynnende avleiringer i tidlig alder er det viktig å bremse og eventuelt reversere denne utviklingen og derved redusere risikoen ikke bare for hjerneslag, men også hjerteinfarkt og arteriosklerose og dårlig sirkulasjon til beina. Dette kan man oppnå gjennom å påvirke risikofaktorer for hjerte og karsykdom, altså gjennom å slutte å røyke, spise sunt, mosjonere, regulere blodtrykket og gjennom kolesterolsenkende medisiner (Statiner).

Ved påvist betydelige åreforkalkninger og trang passasje for blodgjennomstrømningen gjennom halspulsårene ved ultralyd halspulsårer kan det være aktuelt å operere for å bedre passasjen.

ultralyd-hals

Få rask time til ultralyd halspulsårer ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd halskar hos våre erfarne legespesialister. Ultralyd er en trygg undersøkelse uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

Ultralyd halspulsårer inngår også som en del av Austad Diagnostikk sin Helsesjekk Ultralyd.

Vi har klinikker i Oslo, Bergen, TrondheimStavanger, Førde, Skien, Tromsø og Ulsteinvik. Vi har kort ventetid!

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.