Skip to main content

Ultralyd hals

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd halspulsårer (halskar)

Ultralyd er sentral i diagnostikken av blodårer på hals (halspulsårene), skjoldbruskkjertelen (thyroidea) og lymfeknuter på halsen.

Halspulsåren forsyner hjernen med oksygen- og næringsrikt blod fra hjertet og lar seg vurdere svært godt med ultralyd. Man vurderer åreveggen og ser etter fett- og kalkpåleiringer.

Ultralyd hals og halspulsårer er en svært god metode for å følge utvikling av kolesterol avleiringer og åreforkalkninger i åreveggen begynner mange år før forandringene gir seg til kjenne som sykdom. Nye studier viser at ultralydundersøkelse av blodårene gir mer nøyaktig informasjon om risiko for utvikling av hjerte og karsykdommer ut over «tradisjonelle» risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, alder og kjønn. Ultralydundersøkelsen innebærer heller ikke den potensielt farlige ioniserende strålingen man utsettes for ved CT-undersøkelse. Tilstedeværelse- og grad av påleiringer i halspulsåren og pulsåren i lysken gir informasjon om din fremtidge risiko for hjerteinfarkt og risiko for hjerneslag.

Ved behandling av risikofaktorene kan forandringene i åreveggen reverseres og risikoen for kardiovaskulær sykdom reduseres. Foruten å vurdere selve åreveggen kan man også måle blodgjennomstrømingen i halspulsåren. Dersom åren er for trang kan det være aktuelt å operere. For mer informasjon se ultralyd halskar.

Ultralyd skjoldbruskkjertel

Skjoldbruskkjertelen eller thyroidea sitter på halsen like under strupehodet. Kjertelen produserer stoffskiftehormoner som regulerer stoffskiftet.

Kjertelen lar seg bedømme meget godt med ultralyd. Hensikten med undersøkelsen er ikke å oppdage tilfeldige knuter for å ta prøve av disse, men å avdekke tilfeller med lavt stoffskifte eller tilfeller hvor kjertelen er forstørret. Legen vurderer stoffskiftekjertelens størrelse (om det foreligger struma) og bedømmer eventuelle strukturforandringer, for eksempel «knuter». Knutedannelse i skjoldbruskkjertelen finnes hos over halvparten av alle voksne og ilegges sjelden betydning. Kun dersom du har symptomer eller av andre årsaker har økt risiko, bør knuter utredes videre med prøvetakning for å utelukke kreft i skjoldbruskkjertelen. For mer informasjon se ultralyd skjoldbruskkjertelen.

Ultralyd lymfeknuter

Lymfeknuter går på begge sider av halsen og disse blir undersøkt for å se om det foreligger forstørrede lymfekjertler som kan være tegn på lymfekreft.

Som en del av ultralydsjekken vurderes også lymfebaner i mage- og lyskeregionen. Man kan i de aller fleste tilfeller se om en lymfekjertel er godartet eller ondartet. Dersom en lymfekjertel ikke ser godartet ut, bør det senere taes prøve av denne. For mer informasjon se ultralyd lymfeknuter.

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.