Ultralyd galleblære

Ultralyd galleblære er den foretrukne undersøkelsen for å se etter gallestein eller annen sykdom i galleblæren. Ultralyd er en trygg undersøkelse uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

ultralyd-galleUltralyd galleblære

Galleblæren er en liten sekk som ligger under leveren i høyre øvre del av mageregionen. Gallblæren rommer omtrent 100 ml gallesaft eller galle når den er normalt fylt. Galleblæren fungerer som et reservoar for gallevæsken som produseres i leveren og skilles ut gjennom gallegangene videre til galleblæren. I forbindelse med måltid, spesielt større måltider og måltider med stort innhold av fett, trekker så galleblæren seg sammen og presser ut gallesaft videre til tynntarmen hvor gallevæsken bidrar til nedbrytning av maten. Man kan klare seg uten galleblæren. En del av dem som rammes av gallestein fjerner galleblæren for å hindre nye gallesteinsanfall.

Den klart vanligste sykdommen eller tilstanden som kan ramme gallblæren er steinsykdom, altså gallestein (for mer informasjon se gallestein). Gallestein forekommer hos ca 1 av 20 25 åringer, men forekomsten stiger med økende alder og nærmere 1 av 4 75 åringer har stein i galleblæren. Likevel er det bare 20 % av de som har gallestein som er plaget av dette. Plager i forbindelse med gallestein er anfall med sterke smerter i øvre, høyre del av mageregionen som varer alt fra ca 20 minutter til flere timer. Smertene er typisk så sterke at man kan bli kvalm og kaste opp. Smertene ved gallesteinsanfall opptrer oftest relativt kort tid etter matinntak, typisk større fettholdige måltider. Ved gjentatte anfall velger man ofte å fjerne galleblæren ved operasjon – kolecystektomi. Ved sjeldnere plager kan det være lurt å holde seg unna fettholdige måltider.

Ultralyd galleblære er den foretrukne bildediagnostiske undersøkelsen for å undersøke galleblæren og kan på en sikker måte utelukke eller påvise gallestein.

Andre tilstander som kan ramme galleblæren er galleblære betennelse og kreft i galleblæren. Kreft i galleblæren er en sjelden kreftsykdom som oftest rammer eldre mennesker. Ved fremstilt normal galleblære ved ultralyd kan kreft i galleblæren utelukkes.

Få rask time til ultralyd galleblære ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd galleblære hos våre erfarne legespesialister. Ultralyd galleblære inngår også som en del av Austad Diagnostikk sin Helsesjekk Ultralyd.

Austad Diagnostikk har klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde og Ulsteinvik. Vi har topp moderne utstyr og kort ventetid! Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ultralyd galleblære
  • Ultralyd galleblære
Comments Rating 0 (0 reviews)

Legg igjen en anmeldelse

Sending

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.