Skip to main content

Ultralyd galleblære

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd galleblære

Ultralyd galleblære er den foretrukne undersøkelsen for å se etter gallestein eller annen sykdom i galleblæren. Metoden trygg uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

Galleblæren er en liten sekk som ligger under leveren i høyre øvre del av mageregionen. Gallblæren rommer omtrent 100 ml gallesaft eller galle når den er normalt fylt. Galleblæren fungerer som et reservoar for gallevæsken som produseres i leveren og skilles ut gjennom gallegangene videre til galleblæren. I forbindelse med måltid, spesielt større måltider og måltider med stort innhold av fett, trekker så galleblæren seg sammen og presser ut gallesaft videre til tynntarmen hvor gallevæsken bidrar til nedbrytning av maten. Man kan klare seg uten galleblæren. En del av dem som rammes av gallestein fjerner galleblæren for å hindre nye gallesteinsanfall.

Den klart vanligste sykdommen eller tilstanden som kan ramme gallblæren er steinsykdom, altså gallestein (for mer informasjon se gallestein). Gallestein forekommer hos ca 1 av 20 25 åringer, men forekomsten stiger med økende alder og nærmere 1 av 4 75 åringer har stein i galleblæren. Likevel er det bare 20 % av de som har gallestein som er plaget av dette. Plager i forbindelse med gallestein er anfall med sterke smerter i øvre, høyre del av mageregionen som varer alt fra ca 20 minutter til flere timer. Smertene er typisk så sterke at man kan bli kvalm og kaste opp. Smertene ved gallesteinsanfall opptrer oftest relativt kort tid etter matinntak, typisk større fettholdige måltider. Ved gjentatte anfall velger man ofte å fjerne galleblæren ved operasjon – kolecystektomi. Ved sjeldnere plager kan det være lurt å holde seg unna fettholdige måltider.

Ultralyd galleblære er den foretrukne bildediagnostiske undersøkelsen for å undersøke galleblæren og kan på en sikker måte utelukke eller påvise gallestein. Ultralyd egner seg også til vurdering av andre sykdommer i galleblæren.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.