Ultralyd bryst
og armhuler

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd bryst og armhuler

Ultralyd er en undersøkelse som hverken medfører stråling eller ubehag. Spesielt er metoden godt egnet hos kvinner som har tett kjertelvev, men ultralyd er et veldig godt supplement til mammografi hos alle kvinner.

Ultralyd av bryst og armhuler er en behagelig undersøkelse som fremstiller vevet uten stråling eller bivirkninger. Undersøkelsen kan utføres isolert, men er også en del av helsesjekken hos kvinner.

Ultralyd fremstiller brystvevet på en god måte ved hjelp av ultralyd-bølger, og er spesielt nøyaktig hos kvinner som har tett kjertelvev.

Yngre kvinner (under 50 år) har oftest tettere kjertelvev og er samtidig mer sensitive for røntgenstråler. Hos alle andre kvinner er ultralyd et svært godt supplement til mammografi. Dersom du er mellom 50-70 år eller av andre årsaker innkalles rutinemessig til mammografi, anbefaler vi at du også følger det offentlige mammografi programmet.

Kul i brystet er et vanlig symptom på brystkreft

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner. Forekomsten øker med økende alder, men også yngre kvinner rammes i noen tilfeller av brystkreft. Behandlingen har blitt stadig bedre de senere årene og de fleste kureres fra sykdommen, spesielt dersom den oppdages tidlig.

Mange tilfeller av brystkreft oppdages før kvinnen får symptomer, gjerne på rutineundersøkelser som mammografi eller ultralyd. Typiske symptomer ved brystkreft er konturendring eller inndragning i huden på brystet eller at man oppdager en kul i brystet. Noen merker også sekresjon eller væsking fra brystvorten, mens andre oppdager en kul i armhulen.

Den vanligste årsaken til at man kjenner en eller flere kuler i brystet er lobuleringer eller klumper i kjertelvevet i brystet. Andre vanlige årsaker til kuler og hevelser i brystet er vanncyster og bindevevsknuter (fibroadenomer). Selv om disse godartede årsakene er vanligere enn brystkreft, bør du alltid få den utredet en nyoppdaget ny kul i brystet for å utelukke brystkreft.

Vanncyster og fibroadenomer trenger ingen behandling. Behandling ved brystkreft er kirurgi og eventuelt supplerende cellegift og strålebehandling.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.

Austad Diagnostikk tilbyr ultralyd i Bergen, Førde, Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik og Ålesund.

Erfarne røntgenleger med god kompetanse innen ultralyd diagnostikk.

Postadresse: Bogstadveien 51, 0366 Oslo.
© Austad Diagnostikk 2021