Skip to main content

Ultralyd bryst
og armhuler

Ultralyd
bryst
og armhuler

Ultralyd av bryst og armhuler er en brystundersøkelse uten stråling eller ubehag
Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd av bryst og armhuler er en brystundersøkelse uten stråling eller ubehag. Spesielt godt egnet hos kvinner med tett kjertelvev og et godt supplement til mammografi hos alle kvinner.

Austad Diagnostikk anbefaler alle kvinner å delta i det offentlige mammografiprogrammet ettersom regelmessig brystundersøkelse redder liv! Dersom du ønsker en brystundersøkelse utenom tidsintervallet i mammografiprogrammet, kan vi derimot tilby deg dette. Austad Diagnostikk utfører omtrent 10 000 brystundersøkelser årlig. Du kan bestille time til ultralyd av bryst og armhuler, eller gjøre undersøkelsen som del av en helsesjekk

Austad Diagnostikk utfører også ultralyd og kontrol av brystproteser.

Hva er ultralyd av bryst og armhuler?

Ultralyd av bryst og armhuler er en bildeundersøkelse utført av radiolog (lege som er spesialist i bildediagnostikk). Ultralyd benytter lydbølger til å fremstille kroppen og er derfor helt uten skadelig stråling eller andre bivirkninger. Undersøkelsen er også uten ubehag.

Legen undersøker vevet i begge bryster med ultralyd. Spesielt dersom du har symptomer eller endringer i brystene, vil legen også palpere (kjenne på) vevet i brystene og se etter hudendringer. I tillegg undersøkes alltid lymfeknutene i begge armhuler.

Ultralyd er spesielt godt egnet hos kvinner med tett kjertelvev og hos kvinner som har implantater i brystene. Ultralyd av bryst og armhuler er også et viktig supplement til mammografi og gjøres alltid dersom man finner forandringer på mammografibildene som man vil ha nærmere undersøkt.

Legespesialisten undersøker alltid begge bryst og armhuler. Ved symptomer vil legen også palpere brystene og se etter hudendringer.

Mer om brystdiagnostikk som screeningmetode

Etter flere tiår med mammografiscreening i Norge og mange andre land har man vist at tidlig diagnostikk redder mange liv! Spesielt er det viktig å oppdage svulster tidlig; hos pasienter med små svulster uten spredning til lymfeknutene ser man nesten 100 % overlevelse av sykdommen!

I Norge er alder for mammografiprogrammet satt til 50-69 år; alle kvinner i denne aldersgruppen får innkalling til mammografi annethvert år. Aldersintervallet varierer derimot noe fra land til land; De Europeiske retningslinjene anbefaler rutinemessig brystundersøkelse for aldersintervallet 45-74 år; altså også for noe yngre- og eldre kvinner.

Brystkreft er heldigvis en relativt uvanlig sykdom frem til 40 års alder. Etter fylte 40 år stiger derimot forekomsten (insidensen), dette gjør at enkelte land anbefaler rutinemessig brystundersøkelse allerede fra 40 års alder, selv om man ikke har symptomer. Kvinner med symptomer fra brystene (se under) må alltid kontakte lege for å vurdere behovet for utredning.

Symptomer som krever brystdiagnostikk

kvinne som undersøker eget bryst etter symptomer for brystkreft

Du bør få utført undersøkelse av brystene dine dersom du har ett eller flere av følgende symptomer:

  • Kul eller hevelse i brystet
  • Kul eller hevelse i armhulen
  • Inndraging eller søkk i huden i brystet
  • Inndraging av brystvorten
  • Væsking fra brystvorten
  • Utslett eller rødhet i huden på brystene
  • Fortykket hud på brystene
  • Brystbetennelse selv om du ikke ammer
  • Nyoppstått smerte i brystene uten annen forklaring

For mer informasjon se link.

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til ultralyd av bryst og armhuler ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk med ultralyd av bryst og armhuler i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss og kan enkelt bestille time på nett eller ved å ta kontakt med oss direkte på telefon.

Ved vår klinikk i Oslo, Stavanger, Bergen, Ålesund og Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.

FAQ

Kan ultralyd erstatte mammografi?

Ultralyd av bryst erstatter ikke mammografi, men mammografi erstatter heller ikke ultralyd. Både ultralyd, mammografi og MR av bryst er ulike bildemetoder som utfyller hverandre og som hver har viktige roller innen brystdiagnostikk. Hvilken metode eller kombinasjon av metoder som er best egnet varierer i hvert tilfelle.

Hvorfor ta ultralyd etter mammografi?

Ultralyd av bryst kan gjøres som en tilleggsundersøkelse etter mammografi for å nærmere undersøke resultater fra mammografi. Dette kan for eksempel være ved unormale funn på mammografibildene eller på grunn av symptomer som gjør at man anbefaler mammografi i tillegg til ultralyd.