Ultralyd bryst

Ultralyd bryst er sikrere enn mammografi hos kvinner med tett kjertelvev. Uten stråling og ubehag.

Ultralyd bryst og armhuler

Ultralyd av bryst og armhuler  fremstiller vevet uten stråling eller ubehag. Undersøkelsen kan utføres isolert, men er også en del av helsesjekken hos kvinner. 

Ultralyd fremstiller brystvevet på en god måte og er helt uten farlig røntgenstråling. Spesielt hos kvinner som har tett kjertelvev, kan ultralyd være ultralyd en sikrere undersøkelse enn vanlig mammografi. Dette skyldes at svulstene lettere kan gjemme seg i kjertelvevet på mammografi, mens det tette kjertelvevet lett lar seg godt vurdere med ultralyd.

Yngre kvinner har oftest tettere kjertelvev og er samtidig mer sensitive for røntgenstråler, spesielt hos yngre kvinner er derfor ultralyd i mange tilfeller den beste bildeundersøkelsen av bryst. Det samme gjelder kvinner i alle aldre som har tett kjertelvev. Hos alle andre kvinner er ultralyd et svært godt supplement til mammografi. Dersom du er mellom 50-70 år eller av andre årsaker går rutinemessig til mammografi, anbefaler vi at du også følger det offentlige mammografi programmet.

Kul i brystet er et vanlig symptom på brystkreft

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner. Forekomsten øker med økende alder, men også yngre kvinner rammes i noen tilfeller av brystkreft. Behandlingen har blitt stadig bedre de senere årene og de fleste kureres fra sykdommen, spesielt dersom den oppdages tidlig.

Mange tilfeller av brystkreft oppdages før kvinnen får symptomer, gjerne på rutineundersøkelser som mammografi eller ultralyd. Typiske symptomer ved brystkreft er konturendring eller inndragning i huden på brystet eller at man oppdager en kul i brystet. Noen merker også sekresjon eller væsking fra brystvorten, mens andre oppdager en kul i armhulen.

Den vanligste årsaken til at man kjenner en eller flere kuler i brystet er lobuleringer eller klumper i kjertelvevet i brystet. Andre vanlige årsaker til kuler og hevelser i brystet er vanncyster og bindevevsknuter (fibroadenomer). Selv om disse godartede årsakene er vanligere enn brystkreft, bør du alltid få den utredet en nyoppdaget ny kul i brystet for å utelukke brystkreft.

Vanncyster og fibroadenomer trenger ingen behandling. Behandling ved brystkreft er kirurgi og eventuelt supplerende cellegift og strålebehandling.

ultralyd bryst

Få rask time til ultralyd bryst ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd bryst og armhuler hos våre erfarne legespesialister. Ultralyd bryst og armhuler inngår også som en del av Austad Diagnostikk sin Helsesjekk med ultralyd.

Austad Diagnostikk har klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde, Skien, Tromsø, Østfold og Ulsteinvik. Vi har topp moderne utstyr og kort ventetid! Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ultralyd bryst
  • Ultralyd bryst
Comments Rating 5 (1 review)

Legg igjen en anmeldelse

Sending

Et svar

  1. Anne January 3, 2019

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.