Ultralyd blodårer fot

pulsårer-fotUltralyd blodårer fot

Blodårene i kroppen som frakter blodet fra hjertet til organer og vev i kroppen kalles arterier eller pulsårer. Arteriene i beina frakter oksygenrikt blod fra hjertet til føttene. Tilstander som kan ramme arteriene i kroppen er arteriosklerose (åreforkalkninger og kolesterol avleiringer) og blodpropp (emboli).

Med økende alder kan det danne seg arteriosklerose i form av kolesterol avleiringer og åreforkalkninger. Disse åreforkalkningene som dannes i veggen på innsiden av blodårene kan stenge for blodtilførselen til beina og gi dårligere sirkulasjon. Symptomene på nedsatt sirkulasjon til føttene oppstår først når det begynner å bli virkelig nedsatt blodgjennomstrømning og oppstår tidligst når man er i fysisk aktivitet som ved gange, spesielt i motbakke. Vanligste symptomer er smerter i tykkleggen som gir seg innen få minutter etter et den fysiske aktiviteten opphører, da vevet i føttene har lavere behov for blod og oksygen.

Spesialist kan undersøke blodårene i bena med ultralyd. Man fremstiller da blodårene fra lysken ned til ankelen og måler sirkulasjonen i blodårene for å påvise eventuelt trange partier. Ved påvist nedsatt sirkulasjon eller ved usikker diagnose, bør man utredes videre med CT, MR eller angiografi.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Få rask time til ultralyd blodårer fot ved en av våre klinikker

Du kan få time til ultralyd av blodårene i foten hos våre legespesialister.

Vi har klinikker i Oslo, Bergen, TrondheimStavanger, Førde, Skien, Tromsø, Sarpsborg og Ulsteinvik. Du trenger ikke henvisning.

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.