Ultralyd
blodårer fot

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd blodårer fot

Blodårene i kroppen som frakter blodet fra hjertet til organer og vev i kroppen kalles arterier eller pulsårer.

Arteriene i beina frakter oksygenrikt blod fra hjertet til føttene. Tilstander som kan ramme arteriene i kroppen er arteriosklerose (åreforkalkninger og kolesterol avleiringer) og blodpropp (emboli).

Med økende alder kan det danne seg arteriosklerose i form av kolesterol avleiringer og åreforkalkninger. Disse åreforkalkningene som dannes i veggen på innsiden av blodårene kan stenge for blodtilførselen til beina og gi dårligere sirkulasjon. Symptomene på nedsatt sirkulasjon til føttene oppstår først når det begynner å bli virkelig nedsatt blodgjennomstrømning og oppstår tidligst når man er i fysisk aktivitet som ved gange, spesielt i motbakke. Vanligste symptomer er smerter i tykkleggen som gir seg innen få minutter etter et den fysiske aktiviteten opphører, da vevet i føttene har lavere behov for blod og oksygen.

Spesialist kan undersøke blodårene i bena med ultralyd. Man fremstiller da blodårene fra lysken ned til ankelen og måler sirkulasjonen i blodårene for å påvise eventuelt trange partier. Ved påvist nedsatt sirkulasjon eller ved usikker diagnose, bør man utredes videre med CT, MR eller angiografi.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Austad Diagnostikk tilbyr ultralyd i Bergen, Førde, Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik og Ålesund.

Erfarne røntgenleger med god kompetanse innen ultralyd diagnostikk.

Postadresse: Bogstadveien 51, 0366 Oslo
Orgnr: 981906071
© Austad Diagnostikk 2021