Skip to main content

Ultralyd aorta (hovedpulsåren)

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd aorta (hovedpulsåren)

Ultralyd er en trygg undersøkelse uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

Aorta er den største artierien i kroppen og er hovedpulsåren som frakter oksygenrikt blod direkte ut fra hjertet. Fra aorta avgår det flere mindre blodårer (arterier) som frakter blod til kroppens ulike organer og regioner som til hodet, armer, organene i magen og til beina. Delen av aorta som ligger i mageregionen er den siste delen av blodåren før den deler seg til bekkenkarene (iliaca arteriene) og kalles gjerne bukaorta.

Aorta kan hos enkelte utvide seg i diameter med økende alder. Når hovedpulsårens diameter er over 3 cm kalles utvidelsen for et aneurisme, utvidelse av hovedpulsåren kalles et aorta aneurisme. Utvidelse av hovedpulsåren skjer i de fleste tilfeller svært langsomt over flere år.

Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke utvidelse på hovedpulsåren. Ved normal ultralyd undersøkelse kan man utelukke aneurisme av bukaorta og aneurisme på bekkenkarene (arteria iliaca). Rutine ultralyd undersøkelse hos menn for å utelukke aorta aneurisme er vist å redusere dødeligheten av denne tilstanden.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)


Les mer i artikkel om hovedpulsåren ultralyd.

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.