Ultralyd aorta

 Ultralyd er en trygg undersøkelse uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

Ultralyd aorta (hovedpulsåren)

Aorta er den største artierien i kroppen og er hovedpulsåren som frakter oksygenrikt blod direkte ut fra hjertet. Fra aorta avgår det flere mindre blodårer (arterier) som frakter blod til kroppens ulike organer og regioner som til hodet, armer, organene i magen og til beina. Delen av aorta som ligger i mageregionen er den siste delen av blodåren før den deler seg til bekkenkarene (iliaca arteriene) og kalles gjerne bukaorta.

Aorta kan hos enkelte utvide seg i diameter med økende alder. Når hovedpulsårens diameter er over 3 cm kalles utvidelsen for et aneurisme, utvidelse av hovedpulsåren kalles et aorta aneurisme. Utvidelse av hovedpulsåren skjer i de fleste tilfeller svært langsomt over flere år.

Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke utvidelse på hovedpulsåren. Ved normal ultralyd undersøkelse kan man utelukke aneurisme av bukaorta og aneurisme på bekkenkarene (arteria iliaca). Rutine ultralyd undersøkelse hos menn for å utelukke aorta aneurisme er vist å redusere dødeligheten av denne tilstanden.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Få rask time til ultralyd aorta (hovedpulsåren) ved en av våre klinikker

Du kan få time til ultralyd aorta  hos våre legespesialister.

Austad Diagnostikk har klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde, Skien, Tromsø, Sarpsborg og Ulsteinvik. Du trenger ikke henvisning.

Ultralyd aorta (hovedpulsåren)
  • Ultralyd aorta (hovedpulsåren)
Comments Rating 0 (0 reviews)

Legg igjen en anmeldelse

Sending

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.