Skip to main content

Nyheter

Kampanje 10% rabatt i oktober

Små livsstilsendringer kan redusere sykdomsrisiko

13. januar 2020

Kosthold og mosjon er svært viktig for helsen vår, både fysisk og mentalt. Små justeringer kan både bedre livskvalitet og redusere risikoen for vanlige og viktige sykdommer, som hjerte- og karsykdom og diabetes.

En sunn livsstil er vesentlig både for å forebygge sykdommer og for å gi oss overskudd i hverdagen. Ved starten av et nytt år er det mange som ønsker seg en sunnere livsstil – og da er det godt å vite at selv små sunne endringer, kan gi god effekt på helsen!

Studier viser at bare litt trening, et sunt kosthold og røykeslutt kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, samt en rekke andre livsstilsrelaterte sykdommer. For eksempel viser en amerikansk studie at det å ha en sunn livsstil, vil kunne halvere risikoen for hjerteinfarkt.

– Kan summen av hva vi gjør, avgjøre vår helse?

  – Ja, det er sjelden det er slik at det bare er én faktor som bestemmer risikoen for utvikling av sykdom. Mange faktorer kan vi påvirke selv, mens andre er bestemt av gener og alder. Heldigvis kan vi selv gjøre en hel del ved å påvirke de såkalte modifisere risikofaktorene, sier lege og daglig leder Gunnar Austad ved Austad Diagnostikk.

Helsesjekk med ultralyd er helt unik som helsekontroll som ved hjelp av ultralyd undersøker kroppens organer og blodårer. Ved hjelp av spesielt trenede øyne og topp moderne ultralydteknologi kan sykdommer og åreforkalkninger oppdages. 

Som ledd i helsesjekken , får pasienter som ønsker det innspill om livsstil. 

– Livsstil er ofte et sentralt moment ved undersøkelse av arterier for plakk og stenoser, utvidelse av hovedpulsåren og tilstedeværelse av fettlever (NAFL). Pasienten kommer på eget initiativ og mange er åpne for innspill fra legen og motiverte til å gjøre evt. justeringer, etter vår erfaring. Vi gir derfor anbefalinger avhengig av kombinasjonen av hvilke opplysninger pasienten gir oss av funnene ved UL, sier Gunnar Austad.

– Hva kan de fleste gjøre for bedre livsstil og helse?

– Det første steget er å finne ut av sammenhengen mellom livsstil og helsen! For eksempel har studier vist at når man får vist plakk i blodårene sine, øker sannsynligheten for at man ønsker og klarer å slutte å røyke betydelig. Når forståelsen og motivasjonen er på plass, kan man ved relativt små justeringer bedre livsstil og helse betydelig. Spesielt gjelder dette små tilpasninger i kosthold og mosjon.

Et sunt kosthold, fysisk aktivitet og røykeslutt er faktorer som kan gi helsen et godt løft.

– Hva slags kosthold fremmer en god helse? 

– Dette kan man si mye om, men kort oppsummert er såkalt middelhavskosthold vist å ha spesielt god effekt både for god hjertehelse og som forebygging mot fettlever og diabetes.

– Skyldes hjerte- og karproblemer og tette blodårer stort sett en usunn livsstil?

– Alle vil få hjerte- og karsykdom dersom de blir gamle nok. Gener og alder er altså viktige faktorer, og dette er faktorer vi dessverre ikke kan påvirke. Heldigvis finnes det mange faktorer vi selv kan gjøre noe med for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. 

– Hvis jeg har spist usunt og trent lite, kan jeg få mye bedre helse ved å legge om livsstilen?

–  Ja, helt klart. Allerede etter en kort periode med sunnere livsstil reduseres risikoen for sykdom.

Er folk friskere enn de tror, eller er det mange som behøver en sunnere livsstil?

– Mange er sunnere enn de tror. Noen frykter at de har stor risiko for hjerte og karsykdom fordi det er mange i nær familie som har blitt syke. Ofte ser vi at disse har helt rene blodårer uten plakk, gjerne bedre enn gjennomsnittet for alderen. Andre kan derimot trenge litt ekstra motivasjon for å justere livsstilen.

– Mange vet at det er lurt å spise sunt og trene litt, men gjør det ikke likevel. Ser dere at folk greier å legge om livsstilen etter å ha konsultert med dere?

– Ja, helt klart. Når man med egne øyne ser effekten av livsstilen på skjermen blir det gjerne litt enklere å finne motivasjon til endringer! sier Gunnar Austad.

Austad Diagnostikk har 20 års erfaring innen «helsesjekk med ultralyd» og helsetjenester av høy kvalitet. Vi har kort ventetid, topp moderne utstyr og kun erfarne spesialister.

Bestill Helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Førde, Skien, Tromsø, Østfold og Ulsteinvik.

Referanser:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1605086#t=article

https://academic.oup.com/eurheartj/article-abstract/40/20/1633/5193503?redirectedFrom=fulltext

https://www.kreftregisteret.no/Generelt/Nyheter/dobbelgevinst-av-sunt-kosthold-mindre-kreft-og-mindre-hjertekar-sykdom/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17602933

https://nhi.no/forskning-og-intervju/sunn-livsstil-reduserer-arvelig-risiko-for-hjertesykdom

Klinikker i hele Norge

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik og Ålesund.

Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.