Ultralyd urinblære

Ultralyd urinblære kan påvise polypper og kreft i urinblæren og disponerende faktorer for urinveisinfeksjon som resturin og utposninger (divertikler). Ultralyd er en trygg undersøkelse uten stråling eller bivirkninger.

Ultralyd-urinblære-prostataUltralyd urinblære

Urinblæren ligger i lille bekkenet, under bukhulen bak skambeinet. Urinblærens funksjon er å samle og lagre urinen som skilles ut fra nyrene via urinlederne på hver side. Når urinblæren rommer nærmere 150 ml vil de fleste merke en trang til å late vannet. Blærekapasiteten er normalt sett 300 – 500 ml. Under vannlating strammer muskulaturen i blæreveggen seg og bidrar til å presse ut urinen som er i blæren. Normalt skal da blæren tømme seg helt. Hos noen blir det derimot tilbake en større eller mindre mengde urin i blæren etter miksjon, såkalt resturin. Resturin kan skyldes trykk på urinrøret som følge av forstørret prostata, strikturdannelse eller forstoppelse, nerveskade, medisiner og svak blæremuskulatur. Resturin måles enkelt med ultralyd ved å beregne gjenværende urinvolum etter vannlating.

Studier har vist at ultralyd kan oppdage kreft og polypper i urinblæren før symptomer og utslag på urinprøve. De fleste tilfeller av urinblærekreft gir derimot relativt tidlig blod i urinen (se blod i urinen). Blod i urinen uten god forklaring (som under pågående urinveisinfeksjon eller steinsykdom i urinveiene (se ultralyd nyre)) bør derfor utredes for å utelukke kreftsykdom.

Ved gjentatte urinveisinfeksjoner kan det være aktuelt å gjøre ultralyd urinblære (og av nyrer) for å se etter utviklingsforstyrrelser, kreft eller andre årsaker som kan disponere for urinveisinfeksjon. Utposninger på urinblæreveggen, såkalte urinblæredivertikler, kan disponere for urinveisinfeksjon.

For å få best mulig oversikt ved ultralyd urinblære er det viktig at urinblæren er relativt godt fylt av urin. Det er derfor lurt at man ikke later vannet like før undersøkelsen.

Få rask time til ultralyd urinblære ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd urinblære hos våre erfarne legespesialister. Ultralyd urinblære inngår også som en del av Austad Diagnostikk sin Helsesjekk Ultralyd.

Austad Diagnostikk har klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde og Ulsteinvik. Vi har topp moderne utstyr og kort ventetid! Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.