Ultralyd urinblære

Ultralyd er en sentral undersøkelse ved utredning av plager fra urinblæren. Metoden trygg og uten stråling eller bivirkninger.

Ultralyd-urinblære-prostataUltralyd urinblære

Urinblæren ligger i lille bekkenet, under bukhulen bak skambeinet. Urinblærens funksjon er å samle og lagre urinen som skilles ut fra nyrene via urinlederne på hver side. Når urinblæren rommer nærmere 150 ml vil de fleste merke en trang til å late vannet. Blærekapasiteten er normalt sett 300 – 500 ml. Under vannlating strammer muskulaturen i blæreveggen seg og bidrar til å presse ut urinen som er i blæren. Normalt skal da blæren tømme seg helt. Hos noen blir det derimot tilbake en større eller mindre mengde urin i blæren etter miksjon, såkalt resturin. Resturin kan skyldes trykk på urinrøret som følge av forstørret prostata, strikturdannelse eller forstoppelse, nerveskade, medisiner og svak blæremuskulatur. Resturin måles enkelt med ultralyd ved å beregne gjenværende urinvolum etter vannlating.

Ved gjentatte urinveisinfeksjoner kan det være aktuelt å gjøre ultralyd av urinblære (og av nyrer) for å se etter utviklingsforstyrrelser, svulster eller andre årsaker som kan disponere for urinveisinfeksjon.

For å få best mulig oversikt ved ultralyd urinblære er det viktig at urinblæren er relativt godt fylt av urin. Det er derfor lurt at man ikke later vannet like før undersøkelsen.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Få rask time til ultralyd urinblære ved en av våre klinikker

Du kan få time til ultralyd urinblære hos våre ´ legespesialister.

Austad Diagnostikk har klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde, Skien, Tromsø, Sarpsborg og Ulsteinvik. Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.