Ultralyd nyre

Ultralyd nyre er sentral i diagnostikken av nyrestein, utredning ved urinveisinfeksjoner og ved nyrekreft. Nyrekreft kan oppdages tidlig med ultralyd, ofte lang tid før man får symptomer eller utslag på blodprøver og urinprøve. Ultralyd er en trygg undersøkelse uten stråling eller bivirkninger.

ultralyd-nyreUltralyd nyre

Alle mennesker er normalt født med to nyrer, en nyre i hver flanke på bakre bukvegg. Nyrenes hovedfunksjoner er å rense blodet for avfallsttoffer og skille disse ut i urinen, regulere væskebalansen og salt balansen i kroppen og å produsere enkelte hormoner som blant annet EPO som stimulerer beinmargen til å produsere røde blodceller.

Nyrene kan rammes av steinsykdom (nyrestein), infeksjoner (urinveisinfeksjon / nyrebekkenbetennelse), andre betennelsessykdommer (glomerulonefritt) og nyrekreft. Ultralyd nyre spiller en sentral rolle i utredningen av alle disse sykdommene.

Nyrestein er en relativt vanlig tilstand, omtrent 10 % av menn og 5 % av alle kvinner vil rammes av nyresteinsanfall i løpet av livet. Når nyresteinen løsner fra nyren og beveger seg nedover urinlederen oppstår akutte, svært kraftige smerter i flanken til nyren som rammes. Smertene kan stråle ned mot lysken. Hos de aller fleste vil nyresteinsanfallet gå over av seg selv ved at nyresteinen passerer ut med urinen. Større nyrestein kan kile seg fast i urinlederen og blokkere for urinpassasjen til nyren, slik obstruksjon kalles hydronefrose. I slike tilfeller er det aktuelt å fjerne steinen med sjokkbølger, kateter eller operasjon. Ultralyd nyre kan påvise steiner i nyren og i store deler av urinlederen. Mindre steiner, eller stein i midtre tredjedel av urinlederen kan gjemme seg ved ultralyd undersøkelse. I slike tilfeller vil CT kunne være aktuelt.

Ved gjentatte urinveisinfeksjoner kan det være aktuelt å gjøre ultralyd nyre og urinveier for å se om det foreligger noen bakenforliggende utviklingsforstyrrelse eller sykdom som stein eller kreft som skulle disponere for urinveisinfeksjon.

Symptomer ved nyrekreft oppstår gjerne seint i forløpet av sykdommen. Noen merker en kul i flanken som skyldes en stor svulst på nyren. Hos andre vokser svulsten inn i nervene på bakre bukvegg, dette kan gi smerter ned mot ryggen og beina. Dersom svulsten vokser inn i sentrum av nyrene kan det oppstå blod i urinen (se blod i urinen). Hos nærmere 30 % skyldes de første symptomene pasienten opplever ikke selve nyrekreften, men kreftspredningen.  Studier har vist at nyrekreft kan oppdages tidlig ved ultralyd nyre, ofte lang tid før man får symptomer eller utslag på blodprøver eller urinprøve. Overlevelsen ved tidlig oppdaget nyrekreft, før symptomer, er svært god.

Få rask time til ultralyd nyre ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd nyre hos våre erfarne legespesialister. Ultralyd nyre inngår også som en del av Austad Diagnostikk sin Helsesjekk Ultralyd.

Austad Diagnostikk har klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde og Ulsteinvik. Vi har topp moderne utstyr og kort ventetid! Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.