Ultralyd hals

Ultralyd er sentral i diagnostikken av blodårer på hals (halspulsårene), skjoldbruskkjertelen (thyroidea) og lymfeknuter på halsen. Ultralyd er uten røntgenstråler eller andre bivirkninger!

ultralyd halspulsårerUltralyd halspulsårer (halskar)

Halspulsåren forsyner hjernen med oksygen- og næringsrikt blod fra hjertet og lar seg vurdere svært godt med ultralyd. Man vurderer åreveggen og ser etter fett- og kalkpåleiringer.

Ultralyd hals og halspulsårer er en svært god metode for å følge utvikling av kolesterol avleiringer og åreforkalkninger i åreveggen begynner mange år før forandringene gir seg til kjenne som sykdom. Nye studier viser at ultralydundersøkelse av blodårene gir mer nøyaktig informasjon om risiko for utvikling av hjerte og karsykdommer ut over «tradisjonelle» risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, alder og kjønn. Ultralydundersøkelsen innebærer heller ikke den potensielt farlige ioniserende strålingen man utsettes for ved CT-undersøkelse. Tilstedeværelse- og grad av påleiringer i halspulsåren og pulsåren i lysken gir informasjon om din fremtidge risiko for hjerteinfarkt og risiko for hjerneslag.

Ved behandling av risikofaktorene kan forandringene i åreveggen reverseres og risikoen for kardiovaskulær sykdom reduseres. Foruten å vurdere selve åreveggen kan man også måle blodgjennomstrømingen i halspulsåren. Dersom åren er for trang kan det være aktuelt å operere.  For mer informasjon se ultralyd halskar.

 

ultralyd skjoldbruskkjertel

Ultralyd skjoldbruskkjertel

Skjoldbruskkjertelen eller thyroidea sitter på halsen like under strupehodet. Kjertelen produserer stoffskiftehormoner som regulerer stoffskiftet.

Kjertelen lar seg bedømme meget godt med ultralyd. Hensikten med undersøkelsen er ikke å oppdage tilfeldige knuter for å ta prøve av disse, men å avdekke tilfeller med lavt stoffskifte eller tilfeller hvor kjertelen er forstørret. Legen vurderer stoffskiftekjertelens størrelse (om det foreligger struma) og bedømmer eventuelle strukturforandringer, for eksempel «knuter». Knutedannelse i skjoldbruskkjertelen finnes hos over halvparten av alle voksne og ilegges sjelden betydning. Kun dersom du har symptomer eller av andre årsaker har økt risiko, bør knuter utredes videre med prøvetakning for å utelukke kreft i skjoldbruskkjertelen. For mer informasjon se ultralyd skjoldbruskkjertelen.

Ultralyd lymfeknuterultralyd av lymfeknuter

Lymfeknuter går på begge sider av halsen og disse blir undersøkt for å se om det foreligger forstørrede lymfekjertler som kan være tegn på lymfekreft. Som en del av ultralydsjekken vurderes også lymfebaner i mage- og lyskeregionen. Man kan i de aller fleste tilfeller se om en lymfekjertel er godartet eller ondartet. Dersom en lymfekjertel ikke ser godartet ut, bør det senere taes prøve av denne. For mer informasjon se ultralyd lymfeknuter.

ultralyd hals

Få rask time til ultralyd hals ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd hals hos våre erfarne legespesialister. Ultralyd hals inngår også som en del av Austad Diagnostikk sin Helsesjekk Ultralyd.

Austad Diagnostikk har klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde, Tromsø, Skien, Østfold og Ulsteinvik. Vi har topp moderne utstyr og kort ventetid! Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.