Skip to main content

Nyheter

Kampanje 10% rabatt i oktober

Helsesjekk med ultralyd i 20 år: – Folk er jevnt over friskere enn de tror!

29. januar 2020

Ultralydpionér Tor Austad etablerte helsesjekk med ultralyd, etter 20 år som røntgenlege ved norske sykehus.

I dag finner du Austad Diagnostikk i ni byer i hele landet – helsesjekken som viser kroppens organer og blodårer, var unik allerede fra oppstart. 

Da radiolog Tor Austad startet opp klinikken i Oslo i 2010, var han alene om å tilby helsesjekk med ultralyd i Norge. I dag jobber han sammen med sønnen Gunnar Austad, som er legespesialist og daglig leder ved klinikkene, 12 dyktige legespesialister og flere sykepleiere.  

– Reisen med ultralyd startet for 40 år siden. Ultralyd har jeg drevet med på sykehus og i medisinsk bruk i 20 år før jeg startet opp klinikken. Jeg ble veldig fascinert av ultralyd: for det første var det ingen bivirkninger og det gjorde ikke vondt, opplyser Tor Austad.

Kunne avklare mange tilstander

Han har jobbet som radiolog med ansvar for mammografiscreening ved et privat medisinsk senter i Ålesund. Han har også jobbet som røngtenlege ved flere sykehus i Norge og Sverige.

– Etter hvert ble billedkvaliteten veldig god. Det var mulig å se veldig mye med ultralyd, og man kunne avklare mange tilstander ved hjelp av ultralyd i kombinasjon med samtale med pasienten! Da slo det meg: hvorfor ikke bruke denne teknologien mer utbredt enn det ble brukt på sykehus?

– Hvorfor ikke bruke ultralyd, hvor man ser organene mye bedre enn bare ved å klemme på dem? Ja, hvorfor ikke lage et helsetilbud hvor spesialisten kan benytte ultralyd som et nyttig verktøy i konsultasjonen med pasienten, tenkte Austad i arbeidet som lege på sykehuset.

PÅ JOBB PÅ MAJORSTUA: Pasientene er gjerne middelaldrende og godt voksne kvinner og menn, til og med folk som jobber på kreftavdelinger kommer til oss!

Røntgenlegen satte ideen ut i live. Austad Diagnostikk har utviklet og er ledende i Norge innen konseptet helsesjekk med ultralyd. Du finner oss nå i Bergen, Førde, Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik og Ålesund

Helsesjekk med ultralyd er en omfattende og systematisk undersøkelse av en rekke organer. Ved hjelp av spesielt trenede øyne og topp moderne ultralydteknologi, kan både blodårene i kroppen og de indre organene fremstilles på en god måte! – Det er meget viktig at legen er trenet til å forstå ultralydbildene, tilføyer Tor Austad.

Bilder av kroppens innside

Det er også mulig å få en målrettet undersøkelse avhengig av problemstilling. Ultralyd er lydbølger som danner bilder av kroppens innside som røntgenlegen studerer via elektroniske skjermbilder. Undersøkelsen tar 30 minutter og er smertefri. Rekvisisjon behøves ikke.

– Hvordan spredte klinikken seg til hele landet?

– Jeg reklamerte ikke. Folk var fornøyde og snakket med venner og kollegaer. Det var som en snøball som begynte å rulle. Det er veldig inspirerende for meg at folk er så fornøyde, sier han. 

God dialog

Røntgenlegen bor i Ulsteinvik, men jobber også ved de andre klinikkene. Store deler av arbeidshverdagen består i å snakke med mennesker. Han og sønnen Gunnar Austad opplyser at god informasjon og samtale med pasienten, ofte er over halvparten av undersøkelsen. 

Som ledd i helsesjekken, får pasienter som ønsker det innspill om livsstil. 

RØNTGENLEGE: Gunnar Austad er legespesialist og daglig leder ved Austad Diagnostikk.

– Mye av arbeidet vi gjør er forebyggende arbeid. Livsstil er ofte et sentralt tema ved undersøkelse av arterier for plakk og stenoser, utvidelse av hovedpulsåren og tilstedeværelse av fettlever (NAFL). Pasienten kommer på eget initiativ og mange er åpne for innspill fra legen og motiverte til å gjøre eventuelle justeringer, etter vår erfaring. Vi gir anbefalinger avhengig av hvilke opplysninger pasienten gir oss og av funnene ved ultralyd, sier Gunnar Austad.

Resultatet er økt fokus på helse og sunn livsstil på kort sikt, og slik muligheten til å spares for kompliserte inngrep og behandlinger på lengre sikt.

Noe som har vært konstant ved de mangfoldige undersøkelsene opp gjennom tidene, er at Austad og kollegaene har flere gode nyheter enn dårlige å komme med.

– Folk er jevnt over friskere enn de tror, sier Tor Austad.

Klinikker i hele Norge

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ulsteinvik og Ålesund.

Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.