Diagnostisk ultralyd

Målrettet undersøkelse  avhengig av problemstilling. Du møter våre erfarne røntgenleger med god kompetanse og topp moderne utstyr.

Kort ventetid, åpent helg og kveld!

Diagnostisk ultralyd er et svært nyttig verktøy innen medisin som bidrar til å stille en rekke diagnoser med god sikkerhet. Eksempler er diagnostikk og utredning er ved nyoppdaget kul på halsen eller andre steder på kroppen, ved endringer i stoffskifte eller for vurdering av blodårer på halsen ved mistanke om åreforkalkninger. Uavklarte magesmerter, kul i testikkel eller smerter i pungen er  noen andre få tilfeller hvor ultralyd er nyttig i utredningen.

Diagnostisk ultralyd av indre organer hos erfaren røntgenlege

– alle disse inngår ved Helsesjekk ultralyd

Ultralyd brystUltralyd bryst og armhuler (mammae og axiller)

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner. Ultralyd er en god metode for å vurdere bryst og armhuler hos kvinner i alle aldre. Hos kvinner med tett kjertelvev og yngre kvinner er ultralyd en sikrere undersøkelse for å påvise og utelukke brystkreft enn vanlig mammografi. I tillegg er ultralyd basert på lydbølger og avgir derfor ingen røntgenstråler. Ved stor mistanke om brystkreft klinisk bør man kombinere flere bildediagnostiske metoder.

ultralyd blodårer halsUltralyd halspulsårer (halskar)

Ultralyd halspulsårer er en svært god måte å oppdage og følge kolesterol avleiringer og åreforkalkninger (atherosklerose) på blodårene på halsen. Tilstedeværelse- og graden av atherosklerose gir mer informasjon om din fremtidige risiko for å få hjerteinfarkt og hjerneslag enn tradisjonelle risikofaktorer som ditt blodtrykk og dine kolesterolverdier.

ultralyd av lymfeknuterUltralyd lymfeknuter

Alle mennesker har flere hundre lymfeknuter fordelt rundt i kroppen, spesielt på hovedlymfestasjoner som hals, mage og lyske. Lymfeknutene er en viktig del av immunforsvaret og har en sentral rolle i å bekjempe bakterier, virus og kreft. Ultralyd er en god undersøkelse for å se om en nyoppdaget kul er en lymfeknute eller en annen struktur (fettkul, bindevevskul eller annet) og for å vurdere om en lymfeknute ser godartet eller ondartet ut. Kreft i lymfeknuter kan være lymfekreft eller spredning fra andre organer.

Blodpropp-fotUltralyd ved blodpropp i leggen

Venene er blodårene i beina som frakter oksygenfattig blod fra vevene i kroppen tilbake til hjertet og lungene. I noen tilfeller kan det danne seg blodpropp i disse venene, vanligst i beina, såkalt dyp venetrombose (DVT). Risikoen for blodpropp i beina øker ved P-piller, inaktivitet (som ved bruk av gips), etter operasjon og ved visse arvelige komponenter. Symptomene er akutte smerter og hevelse i den ene foten. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i beina (dyp venetrombose eller DVT).

Ultultralyd av skjoldbruskkjertel (thyroidea)ralyd skjoldbruskkjertel (thyroidea)

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) regulerer stoffskiftet eller metabolismen i kroppen. Skjoldbruskkjertelen ligger på fremsiden av halsen like under huden og lar seg derfor vurdere svært godt med ultralyd. Mindre eller større knuter i skjoldbruskkjertelen er svært vanlig og ses hos over halvparten av alle voksne mennesker. Bare i enkelte tilfeller er disse knutene “uregelmessige” og bør utredes videre for å utelukke kreft i skjoldbruskkjertelen.

I de fleste tilfeller hvor stoffskiftet er lavt vil også dette kunne avdekkes med ultralyd da en skjoldbruskkjertel som ikke fungerer optimalt ofte har et avvikende utseende.

Ultralyd-aortaUltralyd aorta (hovedpulsåren)

Aorta frakter oksygenrikt blod fra hjertet ut til kroppen. Hovedpulsåren er normalt under 2 cm i diameter. Hos enkelte kan hovedpulsårens diameter øke. Når hovedpulsårens diameter er over 3 cm kalles det et aneurisme (aorta aneurisme). Aorta aneurisme over 5-5,5 cm har økt risiko for å sprekke grunnet økt trykk i karveggen. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke utvidelse på hovedpulsåren.

Ultralyd-nyrerUltralyd nyrer

Alle mennesker er normalt født med to nyrer, en i hver flanke. Nyrenes hovedfunksjon er å rense blodet og å skille ut avfallsstoffer i urinen. Nyrene kan rammes av infeksjon (urinveisinfeksjon eller nyrebekkenbetennelse), steinsykdom og kreft. Ultralyd er nyttig i diagnostikken av både steinsykdom og kreft samt ved tilbakevendende urinveisinfeksjoner. Nyrekreft kan i mange tilfeller oppdages før kreften gir symptomer eller utslag på urinprøve eller blodprøve.

Ultralyd galleblære

Galleblæren er en liten sekk som ligger bak leveren i øvre, høyre del av mageregionen. Galleblærens funksjon er å lagre gallesafter som produseres i leveren og å skvise ut gallevæsken i forbindelse med måltider.

Den vanligste årsaken til utredning av galleblæren er ved mistanke galleblærestein. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen ved utredning av sykdom i galleblæren og kan på en sikker måte påvise eller utelukke steinsykdom i galleblæren. Man kan klare seg uten galleblære, mange fjerner galleblæren grunnet plager med gallesteinsanfall. Andre tilstander som kan affisere galleblæren er galleblærebetennelse og kreft i galleblæren.

ultralyd testikkelUltralyd testikler (pungen / scrotum)

Kreft i pungen (testikkelkreft) er den vanligste kreftformen hos yngre menn. Kreft i pungen utgår nærmest alltid fra en testikkel. Ved symptomer på testikkelkreft kan man oppleve ubehag eller tyngdefølelse i pungen, i noen tilfeller kan man også kjenne en kul som har tilkommet. Ultralyd egner seg spesielt godt til å oppdage og utelukke kreft i testiklene. Ved normalt utseende kan testikkel kreft utelukkes med så og si 100 % sikkerhet. Andre tilstander som kan påvises med ultralyd  av pungen er betennelse, vannbrokk og torsjon.

blodåre-fotUltralyd blodårer i beina, arterier

Blodårene i beina som frakter oksygenrikt blod fra hjertet til beina er arterier eller pulsårer. Med økende alder kan det danne seg arteriosklerose i form av kolesterol avleiringer og åreforkalkninger. Disse åreforkalkningene som dannes i veggen på innsiden av blodårene kan stenge for blodtilførselen til beina og gi dårligere sirkulasjon. Symptomene på dette oppstår først når det begynner å bli virkelig nedsatt sirkulasjon og innebærer typisk smerter i leggen ved gange, spesielt i motbakke. Ultralyd kan fremstille blodårene i beina og måle sirkulasjonen i blodårene for å påvise eventuelt trange partier.

ultralyd-mageUltralyd mage (abdomen)

I mageregionen finner vi mange organer inkludert lever, galleblære, milt, bukspyttkjertel, hovedpulsåren (aorta), nyrer, urinblære, tarm og livmor og eggstokker hos kvinner. Ultralyd egner seg godt til vurdering av disse organene og er svært en svært sentral undersøkelse spesielt av lever og galleblæren, milt, hovedpulsåren, nyrer og urinblære. Ultralyd kan også oppdage sykdommer i de øvrige organene i bukhulen. Ultralyd av hele mageregionen er en mye brukt undersøkelse spesielt ved uavklarte smerter eller ubehag i mageregionen, avvik på blodprøver eller redusert allmenntilstand.

Ultralyd-Lever-galleblareUltralyd lever

Leveren er den største kjertelen i kroppen og veier inntil ca 2 kg hos voksne mennesker. Leveren er det organet i kroppen som hyppigst rammes av spredning av kreftsykdom fra andre organer. Andre tilstander som kan affisere lever er skrumplever, fettlever og affeksjon av galleveiene i leveren. Ved utredning av disse tilstandene har ultralyd en sentral rolle. Ultralyd kan påvise kreftsykdom i lever og fettlever og kan påvise og vurdere graden av skrumplever.

Ultralyd-urinblære-prostataUltralyd urinblære

Urinblæren ligger under bukhulen bak skambeinet. Urinblærens funksjon er å lagre urinen som skilles ut fra nyrene og å tømme den ut ved vannlatning. Urinblæren kan rammes av steinsykdom, infeksjon, utposninger (divertikler) og kreft (urinblærekreft). Ultralyd er nyttig i utredning av tilbakevendende urinveisinfeksjoner for å se etter avvik i urinveiene. Polypper og kreft i urinblæren kan påvises ved ultralyd, spesielt når urinblæren er fylt av urin.

Ultralyd tarmenUltralyd tarm

Tarmen ligger i bukhulen og består av omtrent 1 meter tykktarm og nærmere 6 meter tynntarm. Tynntarmens viktigste funksjon er å ta til seg næringsstoffer og vitaminer, mens tykktarmen i større grad absorberer væsken fra det vi spiser.  Hyppige sykdommer og tilstander i tarmen som krever nærmere utredning og behandling er cøliaki, crohns sykdom, ulcerøs kolitt, divertikulitt og tarmkreft. Ultralyd tarm er spesielt nyttig for undersøkelse av tynntarmen, men man får også sett en betydelig del av tykktarmen med ultralyd. Ultralyd tarm kan i trenede hender være nyttig i diagnostikken av alle disse tilstandene.

Diagnostisk ultralyd av kuler og muskel skjelettsystemet hos erfaren røntgenlege

fettkulUltralyd fettkul (kuler og hevelser)

Nyoppdagede kuler under huden kan skyldes mange typer vev, den vanligste er fettkul (lipom). Lipomer er fettkuler som typisk dannes i fettvevet like under huden (subkutant). Hos personer som har en fettkul finner man ofte flere. Lipomene finnes gjerne lett med ultralyd og en sikker diagnose kan stilles. Fettkuler trenger ingen behandling, men kan fjernes av kosmetiske årsaker.

skulderUltralyd skulder

Skulderen er det mest bevegelige leddet i kroppen. Skulderen kan rammes av brudd på skjelett strukturene ved akutt skade, men også bløtdelene som senene som fester skulderleddet (rotator kuffen) kan skades. Rotator kuffen kan også rammes av betennelses tilstander (tendinitt og tendinose) og forkalkninger (peritendinitis calcarea) og det kan danne seg økt mengde væske i skulderleddet (hydrops) eller i en av slimposene i skulderen (bursitt). Ultralyd egner seg godt til tremstilling av rotator kuffen og til å påvise økt mengde væske i skulder leddet og slimposer.

ultralyd-av-nerverUltralyd nerver

Ultralyd egner seg godt til fremstilling av nervene i kroppen som forløper overfladisk, en av disse er nerven som forløper på undersiden av håndleddet og som innerverer tommelen og de to nærmeste fingrene – nervus medianus. Denne kan komme i klem i håndroten (carpal tunnelen), noe som medfører smerter og nummenhet i tommelen og de to nærliggende fingrene og svakhet i gripefunksjon. Ultralyd fremstiller denne nerven godt og kan påvise om den ligger i klem. Tilstanden (carpal tunnel syndrom) behandles ved kirurgi.

Austad Diagnostikk har ultralyd klinikk i Oslo, Bergen, Stavanger, TrondheimFørde, Skien, Tromsø, Østfold og Ulsteinvik. Her møter du våre erfarne røntgenleger med god kompetanse innen ultralyd diagnostikk og erfarne jordmødre med kompetanse innen graviditet, svangerskapsomsorg og ultralyd av gravide