Skip to main content

Ultralyd

Undersøk ulike kroppsdeler med ultralyd.

Kampanje 10% rabatt i oktober

Diagnostisk ultralyd

Diagnostisk ultralyd er en målrettet undersøkelse avhengig av problemstilling. En slik undersøkelse gjennomføres gjerne om du har bestemte plager eller smerter i en kroppsdel. I slike tilfeller kan ultralyd brukes til å undersøke kroppsdelen nærmere.

Diagnostisk ultralyd er et svært nyttig verktøy innen medisin som bidrar til å stille en rekke diagnoser med god sikkerhet. Eksempler er diagnostikk og utredning er ved nyoppdaget kul på halsen eller andre steder på kroppen, ved endringer i stoffskifte eller for vurdering av blodårer på halsen ved mistanke om åreforkalkninger. Uavklarte magesmerter, kul i testikkel eller smerter i pungen er noen andre få tilfeller hvor ultralyd er nyttig i utredningen.

Hva er ultralyd?

Ultralyd brukes til å fremstille en rekke av kroppens organer ved hjelp av lydbølger (ekko). Denne lydbølgen er det vi refererer til som “ultralyd”. Ultralyden sendes inn i kroppen gjennom et lydhode. Lydbølgene sendes så tilbake fra vevstrukturen i kroppen, dette gir oss et gråskalabilde (ultralyddiagnostikk) på ultralydskjermen. Ulike typer vev i kroppen har forskjellig tetthet. De ulike vev og organer kan derfor skilles fra hverandre på bildene som tolkes mens ultralydundersøkelsen pågår.

Ultralyd av ulike organer i kroppen

Ultralyd kan brukes til å undersøke ulike organer i kroppen.

Under en ultralydundersøkelse vil spesialisten systematisk undersøke de ulike organene og vurdere resultatene mot alder, kjønn og eventuelle plager du har.

Ultralyd bryst og armhuler (mammae og axiller)

Ultralyd av bryst og armhuler er en behagelig undersøkelse og helt uten farlig røntgenstråling. Undersøkelsen fremstiller brystvevet på en god måte, og er spesielt nøyaktig hos kvinner som har tett kjertelvev. Kvinner mellom 50-70 år, og kvinner som får rutineinnkalling til mammografi av andre årsaker, anbefaler vi å gå til mammografi i tillegg til ultralyd.

Ultralyd lymfeknuter

Alle mennesker har flere hundre lymfeknuter fordelt rundt i kroppen, spesielt på hovedlymfestasjoner som hals, mage og lyske. Lymfeknutene er en viktig del av immunforsvaret og har en sentral rolle i å bekjempe bakterier, virus og kreft. Ultralyd er en god undersøkelse for å se om en nyoppdaget kul er en lymfeknute eller en annen struktur (fettkul, bindevevskul eller annet) og for å vurdere om en lymfeknute ser normal ut eller ikke.

Ultralyd ved blodpropp i leggen

Venene er blodårene i beina som frakter oksygenfattig blod fra vevene i kroppen tilbake til hjertet og lungene. I noen tilfeller kan det danne seg blodpropp i disse venene, vanligst i beina, såkalt dyp venetrombose (DVT). Risikoen for blodpropp i beina øker ved P-piller, inaktivitet (som ved bruk av gips), etter operasjon og ved visse arvelige komponenter. Symptomene er akutte smerter og hevelse i den ene foten. Ultralyd er i tillegg til blodprøve den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i beina (dyp venetrombose eller DVT).

Ulltralyd skjoldbruskkjertel (thyroidea)

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) regulerer stoffskiftet eller metabolismen i kroppen. Skjoldbruskkjertelen ligger på fremsiden av halsen like under huden og lar seg derfor vurdere svært godt med ultralyd. En kul eller hevelse på halsen kan i mange tilfeller skyldes en såkalt knute på skjoldbruskkjertelen.

I mange tilfeller hvor stoffskiftet er lavt vil også dette kunne avdekkes med ultralyd da en skjoldbruskkjertel som ikke fungerer optimalt ofte har et avvikende utseende.

Ultralyd aorta (hovedpulsåren)

Aorta frakter oksygenrikt blod fra hjertet ut til kroppen. Hovedpulsåren er normalt under 2 cm i diameter. Hos enkelte kan hovedpulsårens diameter øke. Når hovedpulsårens diameter er over 3 cm kalles det et aneurisme (aorta aneurisme). Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke utvidelse på hovedpulsåren.

Ultralyd nyrer

Alle mennesker er normalt født med to nyrer, en i hver flanke. Nyrenes hovedfunksjon er å rense blodet og å skille ut avfallsstoffer i urinen. Nyrene kan rammes av infeksjon (urinveisinfeksjon eller nyrebekkenbetennelse), steinsykdom og kreft. Ultralyd er nyttig i diagnostikken av både steinsykdom og kreft samt ved tilbakevendende urinveisinfeksjoner.

Ultralyd galleblære

Galleblæren er en liten sekk som ligger bak leveren i øvre, høyre del av mageregionen. Galleblærens funksjon er å lagre gallesafter som produseres i leveren og å skvise ut gallevæsken i forbindelse med måltider.

Den vanligste årsaken til utredning av galleblæren er ved mistanke galleblærestein. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen ved utredning av sykdom i galleblæren og kan på en sikker måte påvise eller utelukke steinsykdom i galleblæren. Man kan klare seg uten galleblære, mange fjerner galleblæren grunnet plager med gallesteinsanfall.


Ultralyd halspulsårer (halskar)

Ultralyd er en svært god måte å oppdage og følge kolesterol avleiringer og åreforkalkninger (atherosklerose) på blodårene på halsen. Metoden er anbefalt fordi den gir tilleggsinformasjon om risiko for hjerte og karsykdom.

Ultralyd testikler (pungen / scrotum)

Kreft i pungen (testikkelkreft) er den vanligste kreftformen hos yngre menn. Kreft i pungen utgår nærmest alltid fra en testikkel. Ved symptomer på testikkelkreft kan man oppleve ubehag eller tyngdefølelse i pungen, i noen tilfeller kan man også kjenne en kul som har tilkommet. Ultralyd egner seg spesielt godt til å oppdage og utelukke kreft i testiklene. Ved normalt utseende kan testikkel kreft utelukkes med så og si 100 % sikkerhet. Andre tilstander som kan påvises med ultralyd  av pungen er betennelse, vannbrokk og torsjon.

Ultralyd blodårer i beina, arterier

Blodårene i beina som frakter oksygenrikt blod fra hjertet til beina er arterier eller pulsårer. Med økende alder kan det danne seg arteriosklerose i form av kolesterol avleiringer og åreforkalkninger. Disse åreforkalkningene som dannes i veggen på innsiden av blodårene kan stenge for blodtilførselen til beina og gi dårligere sirkulasjon. Symptomene på dette oppstår først når det begynner å bli virkelig nedsatt sirkulasjon og innebærer typisk smerter i leggen ved gange, spesielt i motbakke. Ultralyd kan fremstille blodårene i beina og måle sirkulasjonen i blodårene for å påvise eventuelt trange partier.

Ultultralyd mage (abdomen)

I mageregionen finner vi mange organer inkludert lever, galleblære, milt, bukspyttkjertel, hovedpulsåren (aorta), nyrer, urinblære, tarm og livmor og eggstokker hos kvinner. Ultralyd egner seg godt til vurdering av disse organene og er svært en svært sentral undersøkelse spesielt av lever og galleblæren, milt, hovedpulsåren, nyrer og urinblære. Ultralyd kan også oppdage sykdommer i de øvrige organene i bukhulen. Ultralyd av hele mageregionen er en mye brukt undersøkelse spesielt ved uavklarte smerter eller ubehag i mageregionen, avvik på blodprøver eller redusert allmenntilstand.

Ultralyd lever

Leveren er den største kjertelen i kroppen og veier inntil ca 2 kg hos voksne mennesker. Noen tilstander som kan oppstå i lever lever er blant annet skrumplever, fettlever, ulike knuter og affeksjon av galleveiene i leveren. Ved utredning av disse tilstandene har ultralyd en sentral rolle.

Ultralyd urinblære

Urinblæren ligger under bukhulen bak skambeinet. Urinblærens funksjon er å lagre urinen som skilles ut fra nyrene og å tømme den ut ved vannlatning. Urinblæren kan rammes av steinsykdom, infeksjon, utposninger (divertikler) og kreft (urinblærekreft). Ultralyd er nyttig i utredning av tilbakevendende urinveisinfeksjoner for å se etter avvik i urinveiene.

Ultralyd tarm

Tarmen ligger i bukhulen og består av omtrent 1 meter tykktarm og nærmere 6 meter tynntarm. Tynntarmens viktigste funksjon er å ta til seg næringsstoffer og vitaminer, mens tykktarmen i større grad absorberer væsken fra det vi spiser.  Hyppige sykdommer og tilstander i tarmen som krever nærmere utredning og behandling er cøliaki, crohns sykdom, ulcerøs kolitt, divertikulitt og tarmkreft. Ultralyd er nyttig for undersøkelse av tynntarmen, men man får også sett en del av tykktarmen med ultralyd. Ved mistanke om kreft i tarmen, er det nødvendig med koloskopi.

Ultralyd av pulsårer

Ultralyd gir også muligheten til å kontrollere pulsårene og dermed måle sirkulasjonen i blodårene og avdekke eventuelle utvidelser, åreforkalkninger og kolesterolavleiringer (plakk). Videre gir dette informasjon om risiko for hjerte og karsykdom.

Klikk på blodårer for mer informasjon

Diagnostisk ultralyd av kuler og muskel skjelettsystemet

Ultralyd fettkul (kuler og hevelser)

Nyoppdagede kuler under huden kan skyldes mange typer vev, den vanligste er fettkul (lipom). Lipomer er fettkuler som typisk dannes i fettvevet like under huden (subkutant). Hos personer som har en fettkul finner man ofte flere. Lipomene finnes gjerne lett med ultralyd og en sikker diagnose kan stilles. Fettkuler trenger ingen behandling, men kan fjernes av kosmetiske årsaker.

Ultralyd skulder

Skulderen er det mest bevegelige leddet i kroppen. Skulderen kan rammes av brudd på skjelett strukturene ved akutt skade, men også bløtdelene som senene som fester skulderleddet (rotator kuffen) kan skades. Rotator kuffen kan også rammes av betennelses tilstander (tendinitt og tendinose) og forkalkninger (peritendinitis calcarea) og det kan danne seg økt mengde væske i skulderleddet (hydrops) eller i en av slimposene i skulderen (bursitt). Ultralyd egner seg godt til tremstilling av rotator kuffen og til å påvise økt mengde væske i skulder leddet og slimposer.

PS! Ikke alle radiologer utfører denne undersøkelsen, snakke derfor med sekretærer før timebestilling.

Ultralyd nerver

Ultralyd egner seg godt til fremstilling av nervene i kroppen som forløper overfladisk, en av disse er nerven som forløper på undersiden av håndleddet og som innerverer tommelen og de to nærmeste fingrene – nervus medianus. Denne kan komme i klem i håndroten (carpal tunnelen), noe som medfører smerter og nummenhet i tommelen og de to nærliggende fingrene og svakhet i gripefunksjon. Ultralyd fremstiller denne nerven godt og kan påvise om den ligger i klem. Tilstanden (carpal tunnel syndrom) behandles ved kirurgi.

PS! Ikke alle radiologer utfører denne undersøkelsen, snakke derfor med sekretærer før timebestilling.

Ultralydundersøkelse hos spesialist

Hos Austad tilbyr vi ultralydundersøkelse hos spesialist. Ved hjelp av en ultralyd kan en spesialist vurdere om de indre organene er normale.

Vi tilbyr også helsesjekk med ultralyd. Dette er en full kontroll av organene og pulsårene i kroppen. En slik helsesjekk bidrar til å stille en rekke diagnoser med god sikkerhet, og kan oppdage eventuell sykdom i et tidligere stadie, før symptomer slår ut.

Ved plager eller smerter i en bestemt kroppsdel hjelper våre spesialister deg med å undersøke denne gjennom diagnostisk ultralyd av den bestemte kroppsdelen.

Bestill ultralydundersøkelse med spesialist

Forberedelser til ultralyd

Har du bestilt ultralyd time? Det er et par ting som kan være fint å vite før du kommer til oss, slik at du er best mulig forberedt til din ultralyd.

Slik forbereder du deg til ultralyd.

Finn din nærmeste klinikk for ultralydundersøkelse

Vi tilbyr ultralydundersøkelse på våre klinikker i hele landet.
Finn din nærmeste klinikk og bestill time ved å klikke på byen din på kartet.