Blodpropp i leggen
Blodpropp i leggen
Blodpropp i leggen – symptomer og utredning med ultralyd
Blodårene i kroppen som frakter blodet tilbake fra vevet i kroppen til hjertet og lungene kalles vener. Venene i beina frakter oksygenfattig blod fra føttene. Tilstander som kan ramme venene i kroppen er åreknuter og blodpropp.
Blodpropp i leggen oppstår når blodet i foten levrer seg
Blodpropp oppstår når blodet levrer seg (koagulerer) og det danner seg en propp i blodåren. En blodpropp kan oppstå både i arterie og vene. Blodpropp i vene kan oppstå i helt overfladiske små vener like under huden og i dypere vener. Blodpropp i overfladiske vener kalles tromboflebitt. Blodpropp i dypere vener i foten kalles dyp vene trombose (DVT). Blodpropp i foten gir økt risiko for at noe av blodproppen skal følge venesystemet tilbake til lungene og lage blodpropp i lungene (lungeemboli), som er en potensielt dødelig tilstand. Mistanke om blodpropp i foten må derfor utredes og eventuelt behandles med blodfortynnende medisiner.
Risikoen for blodpropp i leggen øker ved bruk av P-piller
Risikoen for blodpropp i beina øker ved P-piller, inaktivitet (som ved bruk av gips), etter operasjon og ved visse arvelige komponenter som Leiden mutasjon.
Symptomer på blodpropp i leggen er smerter og hevelse i foten
Symptomene ved blodpropp i de dype venene i beina (DVT) er akutte smerter og hevelse i den ene foten. Hevelsen oppstår fordi blodproppen hindrer blodstrømmen tilbake fra foten til hjertet.
Utredning ved blodpropp i leggen
Blodprøven D-dimer kan til en viss grad utelukke blodpropp dersom den er normal, men D-dimer stiger veldig ofte av andre årsaker. Ved høy mistanke må man uansett gjøre ultralyd selv om D-dimer er normal. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i venene i beina.
Behandling ved blodpropp i leggen
Behandling ved blodpropp dype vener i foten er blodfortynnende medisiner som hjelper med å løse opp blodproppen og forhindrer at blodproppen utvikler seg videre. Forebyggende behandling med støttestrømper, spesielt ved flyturer, er å anbefale.
Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)