Blodpropp i leggen

Symptomer på blodpropp i leggen er hevelse og smerte i foten. Ved symptomer på blodpropp i foten er ultralyd av blodårene i leggen den foretrukne undersøkelsen. Ultralyd er en trygg undersøkelse uten røntgenstråler eller andre bivirkninger.

blodpropp i leggenBlodpropp i leggen – symptomer og utredning med ultralyd

Blodårene i kroppen som frakter blodet tilbake fra vevet i kroppen til hjertet og lungene kalles vener. Venene i beina frakter oksygenfattig blod fra føttene. Tilstander som kan ramme venene i kroppen er åreknuter og blodpropp.

Blodpropp i leggen oppstår når blodet i foten levrer seg

Blodpropp oppstår når blodet levrer seg (koagulerer) og det danner seg en propp i blodåren. En blodpropp kan oppstå både i arterie og vene. Blodpropp i vene kan oppstå i helt overfladiske små vener like under huden og i dypere vener. Blodpropp i overfladiske vener kalles tromboflebitt. Blodpropp i dypere vener i foten kalles dyp vene trombose (DVT). Blodpropp i foten gir økt risiko for at noe av blodproppen skal følge venesystemet tilbake til lungene og lage blodpropp i lungene (lungeemboli), som er en potensielt dødelig tilstand. Mistanke om blodpropp i foten må derfor utredes og eventuelt behandles med blodfortynnende medisiner.

Risikoen for blodpropp i leggen øker ved bruk av P-piller

Risikoen for blodpropp i beina øker ved P-piller, inaktivitet (som ved bruk av gips), etter operasjon og ved visse arvelige komponenter som Leiden mutasjon.

Symptomer på blodpropp i leggen er smerter og hevelse i foten

Symptomene ved blodpropp i de dype venene i beina (DVT) er akutte smerter og hevelse i den ene foten. Hevelsen oppstår fordi blodproppen hindrer blodstrømmen tilbake fra foten til hjertet.

Utredning ved blodpropp i leggen

Blodprøven D-dimer kan til en viss grad utelukke blodpropp dersom den er normal, men D-dimer stiger veldig ofte av andre årsaker. Ved høy mistanke må man uansett gjøre ultralyd selv om D-dimer er normal.  Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i venene i beina.

Behandling ved blodpropp i leggen

Behandling ved blodpropp dype vener i foten er blodfortynnende medisiner som hjelper med å løse opp blodproppen og forhindrer at blodproppen utvikler seg videre. Forebyggende behandling med støttestrømper, spesielt ved flyturer, er å anbefale.

blodpropp i leggen

Få rask time til ultralyd ved blodpropp i leggen ved en av våre klinikker

Du kan få time til Diagnostisk Ultralyd ved mistanke om blodpropp i leggen hos våre erfarne legespesialister.

Vi har klinikker i Oslo, Bergen, TrondheimStavanger, Førde og Ulsteinvik. Vi har kort ventetid!

Nettstedet vårt benytter cookies for at du skal kunne bruke våre tjenester og for trafikkanalyse slik at vi kan lage en bedre tjeneste for deg. Vi er pliktig å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies.