Skip to main content

Blodpropp i leggen

Kampanje 10% rabatt i oktober

Blodpropp i leggen

Blodpropp i leggen – symptomer og utredning med ultralyd

Blodårene i kroppen som frakter blodet tilbake fra vevet i kroppen til hjertet og lungene kalles vener. Venene i beina frakter oksygenfattig blod fra føttene. Tilstander som kan ramme venene i kroppen er åreknuter og blodpropp.

Blodpropp i leggen oppstår når blodet i foten levrer seg
Blodpropp oppstår når blodet levrer seg (koagulerer) og det danner seg en propp i blodåren. En blodpropp kan oppstå både i arterie og vene. Blodpropp i vene kan oppstå i helt overfladiske små vener like under huden og i dypere vener. Blodpropp i overfladiske vener kalles tromboflebitt. Blodpropp i dypere vener i foten kalles dyp vene trombose (DVT). Blodpropp i foten gir økt risiko for at noe av blodproppen skal følge venesystemet tilbake til lungene og lage blodpropp i lungene (lungeemboli), som er en potensielt dødelig tilstand. Mistanke om blodpropp i foten må derfor utredes og eventuelt behandles med blodfortynnende medisiner.

Risikoen for blodpropp i leggen øker ved bruk av P-piller
Risikoen for blodpropp i beina øker ved P-piller, inaktivitet (som ved bruk av gips), etter operasjon og ved visse arvelige komponenter som Leiden mutasjon.

Symptomer på blodpropp i leggen er smerter og hevelse i foten
Symptomene ved blodpropp i de dype venene i beina (DVT) er akutte smerter og hevelse i den ene foten. Hevelsen oppstår fordi blodproppen hindrer blodstrømmen tilbake fra foten til hjertet.

Utredning ved blodpropp i leggen
Blodprøven D-dimer kan til en viss grad utelukke blodpropp dersom den er normal, men D-dimer stiger veldig ofte av andre årsaker. Ved høy mistanke må man uansett gjøre ultralyd selv om D-dimer er normal. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i venene i beina.

Behandling ved blodpropp i leggen
Behandling ved blodpropp dype vener i foten er blodfortynnende medisiner som hjelper med å løse opp blodproppen og forhindrer at blodproppen utvikler seg videre. Forebyggende behandling med støttestrømper, spesielt ved flyturer, er å anbefale.

Forfatter og medisinsk redaktør: Tor Austad – lege (radiolog)

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.