Skip to main content

Gallestein

Kampanje 10% rabatt i oktober

Gallestein

Gallestein er en vanlig tilstand, men bare omtrent 1/5 av de med gallestein får plager, da hyppigst i form av gallesteinskolikk. Ved betydelige plager fjernes galleblæren kirurgisk, oftest ved kikkhullskirurgi.

Galleblæren er en pæreformet pung eller sekk som ligger i øvre høyre del av bukhulen på baksiden av leveren. Leveren danner galle eller gallevæske som skilles ut til gallegangene og passerer videre til galleblæren. Galleblæren fungerer som et reservoar for gallevæsken og rommer normalt ca 100 ml galle. I forbindelse med måltider tømmer galleblæren gallevæsken den har samlet videre ut gjennom gallegangen og ut i tynntarmen.

Galle inneholder avfallsstoffer skilt ut i leveren og gallesalter som bidrar til fordøyelsen av fettsyrer. Gallens mørke farge kommer fra bilirubin som dannes ved nedbrystingen av røde blodceller. Gallesyrene dannes med utganspunkt i kolesterol. Gallevæsken består hovedsakelig av vann, men i enkelte tilfeller kan det felles ut både kolesterol, kalsium og bilirubin. Slike utfellinger vil danne steiner i galleblæren. Risikofaktorer for å utvikle arvelig disposisjon, graviditet, overvekt, raskt vekttap, p-piller og redusert fysisk aktivitet (hos menn).

Gallestein er vanlig forekommende
Steiner i galleblæren er vanlig forekommende og øker med alderen. Omtrent 5 % av 20 åringer og 25 % av 75 åringer har steiner i galleblæren. Derimot er det bare omtrent 15-25 % av de med gallestein som får symptomer på steinsykdom.

De fleste har ingen gallestein symptomer, 20 % får ett eller flere gallesteinsanfall
Av de som får symptomer på steiner i galleblæren rammes de fleste av gallesteinskolikk (gallesteinsanfall). Gallesteinskolikk er kraftige smerter lokalisert i øvre høyre del av magen eller i øvre midtre del av magen (epigastriet) og kan stråle mot ryggen og opp mot høyre skulder. Til tross for navnet gallesteinskolikk er smertene ofte konstante og ikke kolikkpregede. Ofte opplever man samtidig kvalme og oppkast. Smertene varer ofte minst 30 minutter og går normalt over innen 6 timer. Hos de som allerede har hatt en episode med smerteanfall er det nærmere 70 % som får et nytt anfall innen to år.

Kolecystitt (galleblærebetennelse er en komplikasjon til gallestein
Andre komplikasjoner som kan oppstå som følge av steiner i galleblæren er akutt galleblærebetennelse (kolecystitt), gallegangsbetennelse (kolangitt) og bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt). Disse tilstandene er derimot betydelig sjeldnere enn gallesteinskolikk.

Utredning ved mistanke om gallestein
Diagnosen gallestein stilles gjennom bildediagnostiske undersøkelser. Vanlig røntgen undersøkelse kan i de fleste tilfeller ikke påvise steiner i galleblæren. Også ved CT undersøkelse er mange gallesteiner ikke mulig å fremstille dersom de ikke er forkalkede. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen av galleblæren og fremstiller gallestein i lumen av galleblæren (se ultralyd galleblære).

Behandling av gallestein
Pasienter med steinsykdom i galleblæren uten symptomer eller plager trenger ingen oppfølgning eller behandling. Hos pasienter med steiner i galleblæren som opplever gjentatte episoder med gallesteinsanfall som man ikke lykkes i å forebygge ved å redusere inntaket av fettholdige måltider er operasjon den beste behandlingen. Man fjerner da galleblæren og gallesteinene enten gjennom åpen operasjon eller gjennom kikkhullskirurgi (laparaskopisk kolecystektomi).

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.