Skip to main content

Ultralyd tarm

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd tynntarm og tykktarm

Tarmen ligger i bukhulen. Man har normalt ca 1 meter tykktarm og 6 meter tynntarm.

Etter at maten har passert magesekken havner den i tynntarmen. Tynntarmen står for det meste av absorpsjon av næringsstoffer og vitaminer fra maten vi spiser. Sykdommer som affiserer tynntarmen vil derfor kunne medføre nedsatt opptak av næringsstoffer og vitaminer. Når maten har passert gjennom tynntarmen havner den i tykktarmen. Tykktarmen tar til seg væske fra tarminnholdet.

Ser man bort fra akutte betennelser eller matforgiftninger som går over av seg selv etter noen dager er noen av de vanligste tilstandene som kan ramme tarmsystemet tarmkreft og betennelsestilstander som cøliaki, crohns, ulcerøs kolitt og divertikulitt.

Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er autoimmune betennelsestilstander som innebærer at kroppens immunsystem angriper seg selv. Ved Crohns sykdom kan det oppstå betennelse i mindre eller større segmenter av fordøyelseskanalen fra munnslimhinnen til endetarmen. Tynntarmen er relativt hyppig affisert. Typiske symptomer er magesmerter som kommer og går, diare, oppblåsthet, vektnedgang og slapphet. I en del tilfeller kan det oppstå betennelsestilstander også utenfor fordøyelseskanalen som hud, øyne, lever og ledd. Ultralyd tarm har en sentral rolle ved påvisning av sykdom i tynntarm etter som man ved gastroskopi og koloskopi bare får sett de første få cm og de siste få cm av tynntarmen. Ved ultralyd av tynntarmen kan man påvise betente tarmsegmenter som ved Crohns sykdom.

Diagnosen Cøliaki stilles gjerne ved gastroskopi med vevsprøve og ved blodprøver. Ved ultralyd kan man se tegn til Cøliaki da tynntarmen hos pasienter med Cøliaki har økt bevegelse (peristaltikk) og gjerne er mer væskefylt enn normal tynntarm. Ved sammenfallende symptomer som magesmerter, hyppige (gjerne lyse) avføringer, slapphet og tretthet og vektnedgang bør man i slike tilfeller mistenke Cøliaki og gjøre videre utredning.

Ulcerøs kolitt er en autoimmun betennelsestilstand som i hovedsak affiserer tykktarmen. Symptomene er magesmerter, blodig diare, slapphet og tretthet. Diagnosen stilles gjerne ved koloskopi med vevsprøve. Ved ultralyd tarm (eller ultralyd mage) ved uavklarte mageplager kan man påvise betente tarmsegmenter i tykktarmen. I slike tilfeller henvises man til koloskopi for å utelukke ulcerøs kolitt.

Ved mistanke om kreft i tykktarmen er koloskopi den primære undersøkelsen. Kreft i tykktarmen kan gi symptomer om endret avføringsmønster, følelse av ufullstendig tømning, oppblåsthet, slapphet og tretthet og blod i avføringen. I mange tilfeller opplever man ikke symptomer før sykdommen er kommet langt og prognosen er dårligere. Som følge av stadig bedre teknologi har man siste årene kunnet sett stadig mer av også tykktarmen med ultralyd, og kan i noen tilfeller påvise både polypper og svulster i tykktarmen.

Les mer om ultralyd tarm i UpToDate og Br J Radiol.

Bestill time til undersøkelse med diagnostisk ultralyd eller som en del av helsesjekk med ultralyd

Følgende organer og pulsårer undersøkes ved Helsesjekk med ultralyd

ORGANER

Klikk på organer for mer informasjon

PULSÅRER

Klikk på blodårer for mer informasjon

Få rask time til helsesjekk med ultralyd ved en av våre klinikker

Bestill Helsesjekk Ultralyd i Bergen, Førde, Hamar, Oslo, Sandvika, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulsteinvik og Ålesund.
Du trenger ikke henvisning for å få time hos oss.

Ved vår klinikk i Oslo og i Ulsteinvik har du også mulighet til å ta blodprøver, EKG, måle blodtrykket og teste lungefunksjonen ved Helsesjekk Total.